Angela Merkel heeft dinsdag op het partijcongres van haar christendemocratische CDU een pleidooi gehouden voor een boerkaverbod.

“De sluier die het gezicht geheel bedekt moet worden verboden op plekken waar dat juridisch mogelijk is”, aldus De Duitse bondskanselier, die daarop een luid applaus kreeg van het aanwezige publiek.

Gelaatsbedekkende kleding is in andere Europese landen al verboden, waaronder Nederland, België, Frankrijk en Bulgarije. Zo zijn in Nederland boerka’s, nikabs, bivakmutsen en integraalhelmen verboden in het onderwijs, het openbaar vervoer, ziekenhuizen en in overheidsgebouwen. Op straat mag je wel gewoon dergelijke gezichtsbedekkende kleding blijven dragen.

Wir schaffen das

Merkel benadrukte tevens dat de vluchtelingencrisis van 2015 zich nooit meer mag herhalen. “Het was en is duidelijk onze en mijn politieke doelstelling” te voorkomen dat een grote stroom vluchtelingen het land overspoelt, zei ze.

In 2015 hebben talrijke mensen op de vlucht voor oorlogsgeweld, op de vlucht voor vervolging of uit gebrek aan perspectief de weg naar Duitsland gevonden, aldus Merkel. Ze zijn in Duitsland als individuen en niet als een anoniem deel van de massa opgenomen.

De bondskanselier bedankte de vele helpers en ambtenaren die de 890.000 mensen die naar de Bondsrepubliek trokken, hebben bijgestaan. Merkel is ook in eigen gelederen onder zwaar vuur komen te liggen vanwege haar volgens critici veel te ruimhartige beleid. Dat zou de stroom asielzoekers zo groot hebben gemaakt.

Haar verzekering aan het begin van de crisis eind augustus 2015 "dat het allemaal gaat lukken" (Wir schaffen das) is in grote delen van de samenleving in verkeerde aarde gevallen. Merkels gastvrijheid was voor velen een gruwel, ook onder christendemocraten.

Vierde termijn

De 62-jarige Merkel wordt opnieuw tot partijleider gekozen en gaat in de parlementsverkiezingen van september 2017 proberen voor de vierde keer bondskanselier te worden.

Ze heeft dinsdag ook haar economisch beleid verdedigd waarmee de staat zich niet in de schulden steekt. Ze prees minister van Financiën Wolfgang Schäuble (CDU) als een rots in de branding van de internationale financiën. Dit is al het derde achtereenvolgende jaar dat het land geen nieuwe schulden aangaat voor de begroting

Merkel is bondskanselier sinds november 2005 en ze leidt de CDU sinds 2000. Bij een verkiezingsoverwinning van de CDU treedt Merkel in 2017 in haar twaalfde jaar als bondskanselier opnieuw aan. Recordhouder Helmut Kohl was zestien jaar regeringsleider(1982-1998) en CDU-medeoprichter Konrad Adenauer bekleedde de post veertien jaar lang (1949-1963).