• Albert Heijn domineert de Nederlandse binnensteden met zijn filialen.
  • Maar er zijn twee grotere steden uit de top 10 waar Albert Heijn niet de grootste supermarktketen is.
  • In Tilburg is Jumbo de grootste, als je AH to go-vestigingen niet meetelt, en in Nijmegen voert Coop de lijst aan.

Wie weleens een rondje loopt door een grote Nederlandse stad is het vast al eens opgevallen: Albert Heijn zit overal. Soms zitten er meerdere vestigingen van de Zaanse grootgrutter binnen enkele honderden meters.

In 2014 zocht Business Insider al eens uit hoe dominant de positie van Albert Heijn is in binnensteden. Een kwart van de Nederlandse consumenten hoefde nog geen 600 meter te lopen voor ze een ‘blauw’ filiaal tegenkwamen.

“We kunnen nu kiezen uit Albert Heijn, Albert Heijn en nog een keer Albert Heijn, maar dat ligt vooral aan de concurrentie. Die probeert nu een inhaalslag te maken, maar daar merkt de consument nog vrij weinig van”, zei Aart Jan van Duren van Bureau Stedelijke Planning destijds tegen Business Insider.

Is er in de afgelopen zeven jaar iets veranderd?

Albert Heijn is leidend in grote steden

Vaksite Distrifood zette de huidige winkelaantallen in de tien grootste Nederlandse steden op een rij. Conclusie? Albert Heijn is nog steeds dominant.

Neem Amsterdam. Daar heeft AH 103 vestigingen, inclusief de To go- en XL-formules. Jumbo volgt op gepaste afstand met 21 filialen.

Ook in Rotterdam is Albert Heijn de grootste met 43 vestigingen. Dirk en Spar delen daar plek twee, met elk 14 filialen.

Eenzelfde beeld is te zien in Den Haag, Utrecht, Groningen en Almere. Zelfs in Eindhoven en Breda, steden in Jumbo's thuisprovincie Noord-Brabant, is Albert Heijn de grootste, al is de dominantie daar wel minder groot.

In Tilburg en Nijmegen is AH niet nummer één

In één Brabantse stad moet Albert Heijn het qua reguliere supermarkten zelfs afleggen tegen Jumbo: Tilburg.

AH heeft daar volgens Distrifood 11 vestigingen, maar twee ervan zijn To go's: kleinere winkels bij stations of campussen met een beperkt assortiment. Jumbo heeft tien normale supermarkten in Tilburg.

In Nijmegen deelt Albert Heijn de toppositie met Coop. Beide ketens hebben 9 vestigingen, maar bij AH is eentje daarvan een To go. Coop is wat reguliere supermarkten betreft dus de grootste in de 'keizerstad'.

Lees meer over supermarkten: