De laatste levering van de superjumbo A380 staat voor 2021 op de rol. Dat maakte vliegtuigbouwer Airbus donderdag bekend.

Volgens de onderneming heeft luchtvaartmaatschappij Emirates zijn bestelling verkleind. Daardoor is er geen substantieel orderboek meer voor het toestel en dus geen basis om de productie op gang te houden.

Emirates had een order voor 162 toestellen, dat aantal is verlaagd naar 123 waarvan er de komende jaren nog 14 worden geleverd. De stap heeft effect op 3000 tot 3500 werknemers van de Europese vliegtuigbouwer. Airbus gaat in gesprek met sociale partners over de gevolgen, maar heeft goede hoop dat een groot deel van het personeel intern herplaatst kan worden.

Airbus zette namelijk wel een andere deal op papier met Emirates, voor 40 toestellen van de type A330neo en 30 van het type A350. Deze order heeft een cataloguswaarde van omgerekend ruim 21 miljard euro. Doorgaans worden bij grote orders echter flinke kortingen op bedongen.

De ontwikkeling van de A380 heeft Airbus tientallen miljarden euro’s gekost. De vliegtuigen zijn inmiddels tien jaar in productie, maar vanaf het begin vielen de verkopen al tegen. De meeste luchtvaartmaatschappijen geven de voorkeur aan kleinere en zuinigere vliegtuigen.

Lees meer: De opmerkelijke teloorgang van de Airbus A380, het reusachtige vliegtuig dat 20 jaar te laat kwam

Airbus opende ook de boeken over het afgelopen jaar. Het concern behaalde een omzet van 64 miljard euro en een operationeel resultaat van 5 miljard euro. Het orderboek voor commerciële toestellen dikte aan tot ruim 7500. De helikopterorders namen eveneens toe.

Lees ook op Business Insider

Lees meer over de Airbus A380: