DJ Afrojack, die eigenlijk Nick van de Wall heet, heeft te kampen met de gevolgen van een conflict met de Belastingdienst.

Dat conflict ontstond nadat de dienst had bepaald dat zijn “slimme” constructies niet door de beugel konden. De trucjes waren destijds zeer creatief bedacht door de belastingadviseur van Afrojack.

Hij zou daarom een navorderingsaanslag inkomstenbelasting van 2,3 miljoen euro hebben ontvangen, en heeft nu een hypotheek van vier miljoen euro afgesloten op zijn villa in Leersum om die aanslag te kunnen betalen, zo schrijft Quote.

Invallen bij de belastingadviseur bekend Nederland

De FIOD deed vorig jaar invallen bij de belastingadviseur, Frank B. Die stond als belastingadviseur naast Afrojack ook artiesten als Tiësto en Linda de Mol bij. Hij bedacht constructies waarbij artiesten die veel moeten reizen op papier in een belastingparadijs wonen, waarbij miljoenen euro’s uit het zicht van de Belastingdienst werden gehouden.

Een andere Nederlandse DJ, Headhunterz (Willem Rebergen), vertrouwde de diensten van B. zelf al niet en zette hem aan de kant. Daarop kreeg hij vorig jaar flinke naheffingen, die zouden zijn opgelopen tot enkele honderdduizenden euro’s.

Voor Van de Wall is de vier miljoen euro in ieder geval ruim genoeg om de navorderingen over 2012, 2013 en 2014 te kunnen betalen. Zijn advocaat laat weten dat de extra ruimte bedoeld is om eventueel andere betalingsverplichtingen aan de Belastingdienst na te kunnen komen. Ook over 2015 en 2016 moet Afrojack namelijk misschien nog belastingschulden betalen.

Financiële constructies via belastingparadijzen

Linda de Mol gaf vorig jaar aan “in shock” te zijn over de inval bij haar belastingadviseur. Hij zou voor haar al 25 jaar de financiële zaken regelen. “Overigens zonder welke buitenlandse constructie dan ook.” Na de invallen werd er een onderzoek ingesteld naar klanten van de belastinginspecteur, waarbij de verdenkingen van belastingontduiking door Afrojack naar boven kwamen.

Lees ook op Business Insider

De artiest die zelf twijfels kreeg, DJ Headhunterz, verloor in de nasleep van het conflict vorig jaar overigens een zaak tegen de adviseur. Volgens de rechtbank had hij niet voldoende duidelijk gemaakt dat hij echt verkeerde adviezen ontving.

Lees meer over Afrojack en Linda de Mol: