Linda de Mol verkast van RTL naar Talpa. De 54-jarige presentatrice gaat per 1 juli aan de slag voor het tv-bedrijf van haar broer, mediamagnaat John de Mol. En ze neemt waarschijnlijk een hoop van haar succesvolle programma’s mee.

De Mol staat al ruim drie decennia aan de top in de televisiewereld. Alles wat ze aanraakt, lijkt in goud te veranderen. Naast presentatrice is De Mol ook bladenmaker, radio-dj, actrice… en ga zo maar door.

Ze vierde in september 2018 het 15-jarig jubileum van haar blad Linda met een geslaagde blonde pruiken-actie en vanaf 11 maart 2019 is haar nieuwe film, de komedie April, May en June, te zien op het witte doek.

In het voorjaar van 2017 kreeg Linda de Beeld en Geluid Oeuvre Award voor haar bijdrage aan de Nederlandse tv. Alle reden voor een blik op de duizelingwekkende carrière van de BV Linda.


Linda de Mol heeft een vermogen van 26,5 miljoen euro, zo blijkt uit het jaarverslag van Linda de Mol Producties bv over 2016. Tel je daar haar andere belangen en vastgoed bij op, dan kom je uit op zo’n 35 miljoen euro, becijferde Quote.

Bron: Quote


Als jong meisje debuteert ze op de Nederlandse televisie door te zingen in het AVRO's kinderkoor. Daarna presenteert ze op twaalfjarige leeftijd het AVRO-programma Wat je zegt ben je zelf.


Na drie jaar rechten gestudeerd te hebben, stopt ze met de opleiding om het tv-vak in te gaan. Al snel kan ze onder andere aan de slag als assistente van Ron Brandsteder in zijn Showbizzquiz voor de TROS.


Het contract bij TROS is een feit en De Mol breekt definitief door met het programma Love Letters in 1990. Het programma wordt verkocht aan Duitsland en de presentatrice verhuist met het programma mee. In het land heeft ze jarenlang succes met Traumhochzeit (de Duitse Love Letters), Soundmix Show en Der Millionen Deal.


De Mol krijgt ook de smaak van het acteren te pakken. In 1999 debuteert ze in de Nederlandse politieserie Spangen en in 2004 vertolkt ze de hoofdrol in haar zelfbedachte film Ellis in Glamourland. In 2009 krijgt De Mol de hoofdrol in de verfilming van Terug naar de Kust.


In 2005 stapt Linda over van TROS naar de toenmalige tv-zender van haar broer John de Mol: Talpa. Hier bedenkt ze de serie Gooische Vrouwen, waarmee ze een Gouden Televizier-Ring wint.


In 2015 krijgt De Mol de Oeuvre-Ring tijdens het Televizier-Ring Gala.


Linda de Mol is vaak op tv te zien in de programma's als Miljoenenjacht, Weet Ik Veel, Ik Hou van Holland, Familie Kruys en Linda's Zomerweek.


Ook heeft de presentatrice een belang van 10 procent in Talpa Fictie, het bedrijf van Will Koopman, John en Linda de Mol. Deze tak is verantwoordelijk voor de dramaseries van het bedrijf. Eerder maakten ze programma's als Gooische Vrouwen, Everybody Loves... en Divorce. Naast haar bv heeft De Mol ook nog een eenmanszaak, maar daarvan zijn geen cijfers in te zien.

Bron: Broadcastmagazine


In 2014 moet De Mol getuigen in een rechtszaak die Miljoenenjacht-deelnemer Arrold van den Hurk aanspant tegen Endemol. Hij claimt per ongeluk op de rode knop te hebben gedrukt tijdens het spel.

Bron: AD


De presentatrice is van 1991 tot 1995 getrouwd met juwelier Fred Reuter (haar jeugdliefde). Daarna krijgt ze met Sander Vahle een zoon en dochter. De twee gaan in 2007 officieel uit elkaar. Sinds 2007 heeft De Mol een relatie met toetsenist en componist Jeroen Rietbergen.

Bron: Wikipedia


In oktober 2013 krijgt John de Mol voor het eerst afpersingsbrieven waarin Linda en haar kinderen worden bedreigd en er een geldbedrag wordt geëist. Uiteindelijk wordt in december 2014 een 70-jarige man gearresteerd. Hij bekent en krijgt een geldboete - de man lijdt aan dementie.

Bron: RTL


Naast haar tv-programma's zullen veel mensen De Mol vooral ook kennen van het gelijknamige tijdschrift Linda. In haar bv zit onder andere een belang van 25 procent in het blad. Het is één van de best verkochte bladen van Nederland met een totaal verspreide oplage van net gene 225.000. Bij de vrouwenbladen doet alleen Libelle het beter met een verspreide oplage van 266.000 stuks.

Bron: Nom


Of ja blad, inmiddels is het merk Linda veel meer dan dat. Er zijn de bladen Linda, Linda.Mode, Linda.Wonen, Linda.Meiden en L'HOMO. Het Linda.Festival trekt jaarlijks ruim 16.000 bezoekers in twee dagen tijd en er is het videokanaal Linda.TV. Linda is een crossmediaal merk geworden.

Bron: Nu.nl, Lindanieuws


In 2017 slaat De Mol aan het diëten met Linda.Lijnt. Op de website valt te lezen: "Linda de Mol is er klaar mee. Er moeten wat kilo’s af na een lange, lekkere winter. En daarom gaat ze lijnen. Jij kunt haar afvalpoging met vlogs volgen – én met haar meedoen. Want, zegt Linda, ‘da’s meteen een stok achter de deur’."

Bron: Lindanieuws


De Mol steunt goede doelen met haar in 2013 opgezette Linda Foundation. Deze stichting geeft arme gezinnen cadeaubonnen van winkels als Albert Heijn, Hema en C&A. Deze worden betaald uit donaties, maar De Mol handelt de overheadkosten af. "Het is een substantieel bedrag, een flink deel van wat ik verdien", zo vertelt ze aan het AD. In 2016 haalt de stichting ruim 1,7 miljoen euro op.


In het AD: "Ik schaam me wel eens voor het feit dat ik veel geld heb. Daar is dit initiatief ook mee begonnen. Het maakt zó uit waar je wiegje staat. Ik kan de armoede niet oplossen, maar ik kan wel voor een zo groot mogelijke groep even een klein lichtpuntje zijn in die loodzware last van het arm zijn."


De Mol fungeert regelmatig als bank voor vrienden en familie. Aan Linda.tv vertelt ze dat ze hypotheken verstrekt aan vriendinnen met een onzekere financiële basis. Ze stelt 'niet gelukkig' te worden van opbrengsten uit beursbeleggingen. Liever investeert ze haar geld in het huis van een ander. Wel gaat ze alleen met mensen in zee waar ze veel van houdt. 'Die zet je niet op straat wanneer ze een keer de rente niet kunnen betalen.'

Bron: Quotenet


De media-onderneemster bezit ze een villa in Huizen (goed voor enkele miljoenen). In 2004 schaft ze een appartement aan in Heemstede voor 380.000 euro. Dit wordt gekocht voor de familie van haar ex-man Sander Vahle.

Bron: Quotenet


Nadat Linda de Mol zich in Linda.tv's De mobiel van... laat ontvallen dat ze weleens een lening verschaft aan vriendinnen, krijgt ze wekelijks tientallen brieven waarin volstrekt vreemden haar om geld vragen. "Ik zei het eigenlijk in de hoop andere mensen met geld te motiveren hun vermogen ook op deze leuke manier te ‘beleggen’ en vrienden aan een fijn huis te helpen, maar het motiveerde mensen zonder geld mij te bombarderen met brieven waarin om grote sommen geld wordt gevraagd."

Bron: Linda de Mol in haar column voor Linda


De Mol is redelijk wars van alles wat bij het sterrendom komt kijken. Als haar neef Johnny de Mol voor zijn achttiende verjaardag om een originele Herman Brood vraagt, vindt zijn tante dat iets te prijzig en besluit zelf een dergelijk schilderij te maken. Johnny heeft geen flauw benul dat hij geen echte Brood krijgt en laat het schilderij met trots aan vrienden en familie zien. Pas op zijn 21ste krijgt Johnny een échte Herman Brood van zijn tante, die dan opbiecht dat ze zelf het eerdere schilderij had gemaakt. Dat vertelt De Mol in een aflevering van Sterren op het Doek.


In januari wordt bekend dat De Mol per 1 juli 2019 overstapt van RTL naar Talpa. Ze keert terug naar het mediabedrijf van haar broer John. "Ik heb altijd gezegd: als mijn broer me vraagt kom je me helpen, dan zeg ik natuurlijk ja. En die vraag kwam afgelopen december", aldus de presentatrice.


John de Mol heeft geen seconde getwijfeld om zijn zus te vragen. "Ik ben heel blij dat ze komt en verheug me erop om samen met haar te werken aan de succesvolle programma’s die ze gaat doen en de nieuwe die ze nog gaat ontwikkelen."

john de mol sbs talpa hart van nederland