Spaargeld is door de lage rente en de stijgende inflatie nog sneller aan het verpieteren. Wie geen extra risico wil nemen met bijvoorbeeld beleggen, maar wel een alternatief zoekt voor sparen kan ook kijken naar extra aflossen op de hypotheek. Daarmee kun je in zekere zin ook rendement behalen.

Het gat tussen de inflatie en de spaarrente groeit nog steeds. De hoogste variabele spaarrente bedroeg in oktober 2021 0,15 procent, terwijl de inflatie opliep naar 3,4 procent. Spaargeld verdampt steeds harder en dat is wellicht een reden om er een andere bestemming voor te vinden.

Lees ook: Dit verlies je aan koopkracht met €50.000 of €100.000 spaargeld op de bank, als de hoge inflatie niet ‘tijdelijk’ is

Uiteraard kun je een gok wagen op de beurs. Experts verwachten dat aandelen nog wel even blijven stijgen, hoewel sommige marktvorsers daarna een flinke beurscrash verwachten. Voor wie liever minder risico neemt, is het eigen huis wellicht een veiliger onderkomen voor het spaargeld.

Door af te lossen op de hypotheek, vallen de maandlasten lager uit omdat je over het afgeloste deel geen rente meer betaalt. Bij een annuïtaire en lineaire hypotheek waar de maandlasten uit rente en aflossing bestaan, slinkt ook het aflossingsdeel.

10% boetevrij aflossen op hypotheek

Bij de meeste geldverstrekkers mag je jaarlijks 10 procent van het oorspronkelijke hypotheekbedrag aflossen, soms meer. Los je in een jaar meer af, dan betaal je een boeterente.

Lees ook: Hypotheek oversluiten voor lagere rente? 4 punten om op te letten bij het berekenen van de boeterente

Financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep geeft in de nieuwsbrief van deze week een voorbeeld waarbij 10.000 euro wordt afgelost op een annuïteitenhypotheek waar 2 procent rente over wordt betaald. In dat geval dalen de bruto maandlasten (dus zonder hypotheekrenteaftrek) met 37 euro, ofwel 444 euro per jaar.

Netto bespaar je jaarlijks 375 euro, als je ervan uitgaat dat de hypotheekrente tegen 37 procent aftrekbaar is bij de inkomstenbelasting. De besparing bestaat dan voor 250 euro aan aflossing en 125 euro rente.

Heb je een aflossingsvrije hypotheek met een rente van 2 procent waarop je 10.000 aflost, dan bespaar je jaarlijks bruto 200 euro en netto 125 euro.

In beide gevallen levert aflossen meer op dan een spaarrekening waar je in de meeste gevallen 0 procent rente krijgt. Daarbij geldt dat de aanname van 2 procent hypotheekrente relatief laag is voor huiseigenaren die de rente langere tijd geleden hebben vastgezet en dus wellicht 3 procent of 4 procent hypotheekrente betalen.

Hoe meer rente je op de hypotheek betaalt, hoe groter de besparing met aflossen. Bedenk wel dat als je eenmaal aflost, dit geld in stenen zit en het niet makkelijk valt los te peuteren.

Wanneer je weer aanklopt bij de geldverstrekker nadat je een bedrag hebt afgelost, wordt dit beschouwd als een nieuwe lening waarvoor weer een inkomenstoets geldt. Lukt het om dit bedrag te lenen, dan krijg je er alleen hypotheekrenteaftrek over als je het in je huis steekt.

Verder is het altijd verstandig om een financiële buffer aan te houden op je spaarrekening voor onverwachte gebeurtenissen.

[activecampaign form=24]

Lees meer over aflossen: