Premium content ophalen

Een hogere maandlast door een rentestijging kan er bij een aflossingsvrije hypotheek behoorlijk inhakken.

De hogere hypotheekrente geldt immers voor de oorspronkelijke schuld, die is niet afgelost.

Je kunt ervoor kiezen om bij een renteherziening alsnog een deel af te lossen met spaargeld. Daarmee kun je de maandlast relatief laag houden.

Business Insider laat zien hoe je het risico van hogere hypotheekrente kan opvangen als je naast de aflossingsvrije hypotheek 10.000 euro tot 75.000 euro hebt gespaard voor extra aflossing.

De aflossingsvrije hypotheek heeft als voordeel dat de maandlast relatief laag is, aangezien je bij deze hypotheekvorm alleen rente betaalt en niet aflost op de hypotheeklening. Maar daarmee kan een hogere maandlast die gepaard gaat met een stijging van de hypotheekrente harder aankomen. Je kunt dit risico beperken door alsnog tussentijds af te lossen met spaargeld.

Het lijkt erop dat de aflossingsvrije hypotheek een comeback maakt. Afgelopen maand bleek het aantal starters dat een aflossingsvrije hypotheek afsloot met 14 procent gestegen in het eerste kwartaal van dit jaar ten opzichte van dezelfde periode in 2020.

Lees ook: Aflossingsvrije hypotheek populair bij starters: zo groot is het verschil in maandlasten vergeleken met annuïtaire hypotheek

Premium content ophalen