Premium content ophalen
  • Als je extra pensioen wilt voor later, kun je verschillende dingen doen.
  • Door af te lossen op de hypotheek zorg je voor lagere maandlasten; aan de andere kant kun je vermogen opbouwen om extra inkomen te hebben voor later.
  • Business Insider laat aan de hand van voorbeelden zien hoe je kunt kiezen tussen extra aflossen op de hypotheek, of inzetten op vermogensopbouw.

Wie zelf extra pensioen wil opbouwen voor later, heeft daarvoor verschillende routes. Je kunt gaan sparen of beleggen om een potje op te bouwen waar je later inkomen uit haalt. Maar je kunt ook naar de uitgavenkant kijken, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat je tegen de pensioenleeftijd geen kosten meer hebt voor een hypotheek.

Hoe je deze twee zaken goed kunt afwegen, hangt uiteraard af van je persoonlijke financiële situatie. De vraag of het zinnig is om van de hypotheeklasten af te komen, speelt vooral bij aflossingsvrije hypotheken, waarbij er gedurende de looptijd niet wordt afgelost op de lening.

Wie immers een annuïteiten of en (bank)spaarhypotheek heeft, zorgt binnen zo’n constructie al voor aflossing van de lening.

Premium content ophalen