De Europese beurzen zijn vrijdag met zware verliezen gesloten na dreigementen van de Amerikaanse president Donald Trump over nieuwe handelsbeperkingen op producenten uit China.

Daarmee verbreekt hij de ‘wapenstilstand’ in de handelsoorlog die de beurzen al tijden in zijn greep houdt. Peking liet weten tegenmaatregelen te nemen. Beleggers verwerkten verder nog een reeks kwartaalrapportages van Europese bedrijven.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 3,2 procent in het rood op 554,32 punten. De MidKap zakte 2,2 procent tot 821,59 punten. Londen, Frankfurt en Parijs leverden tot 3,6 procent in.

VS legt nieuwe importheffingen op

Trump twitterde donderdag dat de Verenigde Staten meer importheffingen op Chinese producten gaan invoeren. Dat doet Trump omdat China zich volgens hem niet aan eerder gemaakte afspraken houdt.

Trump stelt de importheffing van 10 procent per 1 september in op 300 miljard dollar aan Chinese producten. Het gaat volgens de Amerikaanse president om producten die eerder nog niet extra belast waren.

Trump kwam tot zijn besluit omdat China in een eerder stadium besloot de onderhandelingen over een bereikte overeenkomst weer te openen. Later beloofde China meer Amerikaanse landbouwproducten te kopen, maar dat is volgens Trump ook niet gebeurd.

Tenslotte had de Chinese president Xi Jinping, die Trump in de tweets als "mijn vriend" aanduidt, beloofd de export van de pijnstiller fentanyl naar de VS stop te zetten. Ook daar is volgens Trump niets van waar gebleken.

Onderhandelingen over een handelsdeal staan nog wel op de planning. "We kijken uit naar het voortzetten van onze positieve dialoog met China over een brede handelsdeal", schrijft Trump op zijn favoriete sociale medium. "Ik voel dat de toekomst van onze twee landen erg positief zal zijn."

Angst op de beurzen

Bij beleggers zat de angst er vrijdag goed in. Vooral bedrijven die gevoelig zijn voor de handelsperikelen, zoals de staalproducenten en chipbedrijven, werden van de hand gedaan.

Zo werd staalgigant ArcelorMittal in Amsterdam 6,6 procent minder waard, terwijl chipmachinemaker ASML 4,8 procent inleverde. Ook metalenspecialist AMG (min 4,4 procent) en chiptoeleveranciers Besi (min 4,5 procent) en ASM International (min 4,4 procent) kregen een tik.

Ook elders in Europa verloren grondstoffen- en chipbedrijven fors. Zo zakte mijnbouwer Antofagasta 6,3 procent in Londen en zakte chiptoeleverancier AMS 5 procent in Zürich.

China tegen VS: wij nemen tegenmaatregelen

China heeft ondertussen aangekondigd tegenmaatregelen te nemen als de Verenigde Staten inderdaad importheffingen invoeren op 300 miljard dollar aan Chinese producten.

"China is niet uit op handelsoorlog, maar als het zover komt zal Peking niet terugdeinzen", waarschuwde een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag. Er zijn vooralsnog geen details bekendgemaakt over wat voor stappen de Chinezen overwegen. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi "zijn nieuwe invoertarieven geen goede oplossing voor de handelsspanningen".

Amerika denkt dat China het handelsoverleg wil rekken tot de volgende Amerikaanse presidentsverkiezingen. Die strategie is volgens kenners bij Trump en zijn onderhandelaars in het verkeerde keelgat geschoten. Trump is ook boos omdat China zich niet aan de belofte zou houden om meer Amerikaanse landbouwproducten te kopen.

Lees meer over de handelsoorlog: