Een Chinees propagandalied over de handelsoorlog met de Verenigde Staten gaat viral op Chinese sociale media. De gepensioneerde Chinese ambtenaar Zhao Liangtian postte het lied op het populaire forum WeChat.

Het werd veel gedeeld en een muziekclip kwam er ook al snel, compleet met ondertiteling in karaoke-stijl.

“Wij gaan de vijand een flink pak slag verkopen”, is de strekking van het lied, volgens een vertaling van persbureau Bloomberg.

Vlammende Chinese vuist in handelsoorlog

In de videoclip van de protestsong op YouTube zie je een vuist omgeven door vlammen. Chinese vlaggen en propagandabeelden flitsen op de achtergrond. Zhao’s teksten zijn gebaseerd op een bekende anti-Japanse propagandamelodie uit de film ‘Tunneloorlog‘.

Zhao Liangtian koos een thema uit deze film uit de jaren 60, omdat de huidige handelsoorlog hem doet denken aan het verhaal en de sfeer van de film ‘Tunneloorlog’.

Zhao wilde naar eigen zeggen iets doen om zijn gevoel uiten. Hij gebruikt daartoe zinnen als: “Handelsoorlog! Handelsoorlog! Wij zijn niet bang voor de schandalige provocatie!” En ook: “Als die schurken willen vechten, kunnen ze een pak slaag krijgen.”

Lees ook op Business Insider

Eerder deze maand kwamen topfunctionarissen van de VS en China in Washington bijeen om te onderhandelen. Zij wilden kijken of er een oplossing te vinden was voor de escalerende handelsoorlog tussen de twee landen.

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde deze maand hogere importtarieven aan voor 200 miljard dollar aan Chinese goederen. Het gaat daarbij om heffingen op allerlei producten, bijvoorbeeld voedsel, kleding en mineralen. China sloeg terug door te zeggen dat het vanaf 1 juni de invoerrechten op 60 miljard dollar aan Amerikaanse goederen verhoogt.

De landen zijn ook verwikkeld in een strijd op het technologische front. De Chinese telecommunicatiegigant Huawei staat inmiddels op een zwarte lijst in de VS. De Amerikaanse regering verbiedt ondernemingen onderdelen en componenten aan Huawei te verkopen zonder de goedkeuring van de Amerikaanse overheid.

Google en diverse andere belangrijke technologiebedrijven uit de VS zouden nu bezig zijn de banden met Huawei door te snijden.

LEES OOK: Huawei heeft al een plan B voor het geval dat zijn smartphones niet meer kunnen draaien op Android