Goedemorgen! Dit krijg je donderdag voor je kiezen.

1. Nederland maakt zijn tweede westerstorm van het jaar mee. De windstoten kunnen aan de westkust oplopen tot wel 130 kilometer per uur. Inmiddels geldt code rood in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Utrecht, Gelderland, Flevoland en Overijssel. De NS zet minder treinen in op sommige trajecten en op Schiphol worden veel vluchten geannuleerd.

2. De koers van de bitcoin is iets opgeveerd, nadat de belangrijkste cryptomunt woensdag onder de symbolische grens van 10.000 dollar dook. Donderdagochtend is een bitcoin ongeveer 11.000 dollar waard, volgens coinmarketcap.com.

Afgelopen zaterdag stond de belangrijkste cryptomunt ter wereld nog op een niveau van 17.000 dollar. Ook ethereum (de tweede cryptomunt ter wereld), bitcoin cash, litecoin, cardano en NEM zijn iets gestegen na de forse klappen van dinsdag en woensdag.

Toch blijven veel analisten sceptisch: zakenbank Credit Suisse noemt in een nieuw rapport 6.000 dollar als een ‘redelijke’ waardering voor de bitcoin – ofwel: pakweg de helft van het huidige koersniveau.

3. Het kan nog alle kanten op met de Brexit. Van een 'softe' variant waarbij de Britten nauw verbonden blijven tot een harde Brexit. In het laatste geval verlaat het VK de interne Europese markt en de douane-unie en kunnen er zelfs wederzijdse importheffingen komen tussen het het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.

Het Nederlandse ministerie van Economische Zaken heeft al een scenario klaarliggen voor de harde Brexit. Voor Nederlandse bedrijven is de voorlopig schatting dat 35.000 ondernemingen die nu zakendoen met het VK hard geraakt worden.

Zo brengen nieuwe douane-formaliteiten naar schattingen tussen de 387 en 627 miljoen euro aan extra jaarlijkse kosten mee, en zijn er daarnaast nog een reeks sectorspecifieke kosten.

4. De Franse president Macron brengt een bezoek aan de Britse premier Theresa May. Zij heeft een kleine opsteker aan het thuisfront behaald, waar de scheiding van de Britten een belangrijk onderwerp zal zijn.

May won een stemming in het Lagerhuis die het mogelijk maakt om de originele EU-toetredingswet van 1972 te annuleren. Dat is nog lang niet alles, want het Hogerhuis moet ook nog kijken naar de wet en in die kamer van het parlement zijn veel leden juist positief over de EU.

5. De prijs van gezonde voedingsmiddelen als melk, eieren, fruit en noten is de afgelopen jaren in verhouding sneller gestegen dan de prijs van ongezonde voeding, heeft het CBS becijferd. Zo werden eieren in tien jaar 37 procent duurder en steeg de prijs van gedroogd fruit en noten met 30 procent. Chips stegen in 10 jaar tijd maar 3 procent in prijs, en suiker werd zelfs 10 procent goedkoper.

6. Nederlandse bedrijven moeten vanuit Brussel meer steun krijgen om zich te verweren tegen ongewenste overnames, onder meer van Chinese bedrijven. Daarvoor pleit de Haagse topambtenaar Maarten Camps van het ministerie van Economische Zaken.

Camps zegt tegen de Volkskrant: "In China kun je niet zonder meer een bedrijf overnemen, terwijl Chinese bedrijven wel makkelijk in Europa bedrijven volledig kunnen overnemen. Over die wederkerigheid kunnen we en moeten we als Europa afspraken over maken.”

7. Nederland is al vijf weken in de ban van een griepgolf. Vorige week gingen zo'n 15.000 mensen naar de huisarts met griepklachten, blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Nivel.

Wat niet helpt, is dat de griepprik, die kwetsbare groepen als ouderen en chronisch zieken moet beschermen, geen soelaas biedt. De griepvariant die nu rondwaart is namelijk niet opgenomen in het vaccin. "We hebben helaas de verkeerde keuze gemaakt", zegt hoogleraar Ron Fouchier van het Erasmus MC tegen het AD. De piek van de griepgolf is volgens hem nog niet bereikt.

8. Online kiosk Blendle kende een roerig 2017. Negen mensen werden ontslagen en mede-oprichter Marten Blankesteijn verliet het bedrijf. Ook trokken De Telegraaf en NRC hun stukken terug van het platform waar je per artikel kunt afrekenen. Daarnaast bleek uit het jaarverslag dat Blendle binnenkort weer geld nodig heeft.

In een interview met Quote zegt topman Alexander Klöpping dat de startup te snel wilde groeien. "Achteraf gezien zijn we te snel naar het buitenland gegaan. Iedereen zei dat we het rustig aan moesten doen, maar wij wilden zo snel mogelijk uitbreiden." Blendle is actief in Duitsland en de VS, maar in die markten investeert het bedrijf op dit moment niet. Klöpping: "We houden het conservatief met minimale kosten."

9. De auto van Adolf Hitler staat vanaf morgen te koop. Een Amerikaans bureau veilt de Mercedes 770K Grosser Offen Tourewagen. De superluxe, diepzwarte tourwagen werd speciaal voor Hitler gebouwd en moest het summum voorstellen van Duitse bouwkunde.

Miljardairs schuiven naar verluidt aan voor de veiling in Scottsdale, Arizona. De uiteindelijke prijs kan dus tientallen miljoenen - misschien wel meer dan honderd - aantikken.

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »

 

Dit waren de meest gelezen artikelen op Business Insider van woensdag: