De prijs van gezonde voedingsmiddelen als melk, eieren, fruit en noten is de afgelopen jaren in verhouding sneller gestegen dan de prijs van ongezonde voeding. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in samenwerking met het Voedingscentrum berekend.

De 7 grootste prijsstijgers en de prijsontwikkeling van 2017 ten opzichte van 2007 in percentages:

  1. Verse halfvolle en magere melk – 58.6%
  2. Eieren – 36.5%
  3. Gedroogd fruit en noten – 30.1%
  4. Margarine en plantaardige vetten – 29.3%
  5. Vers of gekoeld fruit – 28.1%
  6. Brood – 20.4%
  7. Gerookt, of gedroogd of gezouten vlees – 20.1%

In de afgelopen tien jaar ging de prijs van voedingsmiddelen die door het Voedingscentrum als gezond worden bestempeld met 22 procent omhoog. Ongezonde producten stegen in die periode in doorsnee met 13 procent. Producten als ijs, snoep en suiker werden in de meetperiode zelfs goedkoper.

Van alle gezondere producten is vooral halfvolle en magere melk duurder geworden: de gemiddelde winkelprijs was in 2017 bijna 60 procent hoger dan in 2007. Eieren zijn in tien jaar tijd 37 procent duurder geworden, vers fruit was in 2017 gemiddeld 28 procent duurder dan in 2007. Ook gedroogd fruit en noten stegen relatief veel in prijs. Verse groente steeg juist minder sterk in prijs dan gemiddeld (9 procent).

Weersinvloeden

De prijsstijging van groente en fruit is mede afhankelijk van weersinvloeden. Daardoor kunnen oogsten goed of minder goed zijn en dat is van invloed op de prijs die de consument uiteindelijk betaalt. De prijsstijging van melk in de winkels is onder meer een gevolg van gestegen prijzen bij de boeren. Daarnaast spelen handelsmarges, loonkosten en transportkosten een belangrijke rol in de ontwikkeling van de prijs die de consument voor voedingsmiddelen betaalt, zegt het CBS.

Vorig jaar steeg de prijs voor eten gemiddeld met 2,7 procent. Daarmee komt 2017 op plek twee als het gaat om sterkste prijsstijgingen het afgelopen decennium. Alleen in 2008 liepen de prijzen nog harder op. De prijs van gezonde voeding steeg afgelopen jaar twee keer harder dan de prijs voor ongezond eten.