De val van de bitcoin en andere cryptomunten zette woensdag door.

Rond 16.15 uur noteerde de bitcoin volgens de site coinmarketcap.com, die een gemiddelde bijhoudt van bitcoinkoersen op diverse handelsfora, onder de symbolische grens van 10.000 dollar.

Een bitcoin is nu ongeveer 9.500 dollar waard.

Afgelopen zaterdag stond de belangrijkste cryptomunt ter wereld nog op een niveau van 17.000 dollar.

(klik voor uitvergroting)

cryptomunten, crash, bitcoin

Wat doen andere belangrijke cryptomunten?

Andere belangrijke cryptomunten hebben het ook zwaar te verduren. Zo noteerde de ripple - in waarde de derde cryptomunt ter wereld - op 4 januari nog op een piekniveau van 3,80 dollar, tegen 0,95 dollar woensdagmiddag - een verlies van 75 procent.

Ook ethereum (de tweede cryptomunt ter wereld), bitcoin cash, litecoin, cardano en NEM zijn fors onderuit gegaan.

Hieronder het overzicht van de top 12 van cryptomunten, met data van de afgelopen 24 uur van coinmarketcap.com.

(klik voor uitvergroting)

Strateeg Chris Weston van financiële dienstverlener IG Markets wijst erop dat cryptobeleggers vrezen voor strengere regulering in Aziatische landen. "Er is duidelijk sprake van een vlucht naar de uitgang, wat je als het einde van de fase van hysterie kunt zien."

'Cryptomarkt kan nog 50% verder dalen'

Directeur Graeme Moore van Polymath, een bedrijf dat een blockchainplatform biedt voor het vastleggen van transacties in klassieke beleggingen zoals aandelen en obligaties - denkt dat koersen van cryptomunten nog verder kunnen dalen.

“Op de korte termijn zien we verhoogde bewegelijkheid, met mogelijk nog een val van zo'n 50 procent - maar sommige cryptomunten kunnen ook herstel laten zien naar oude niveaus."

Moore wijst erop dat sommige cryptomunten zijn onlangs verdubbeld in waarde tegenover de dollar. "Het is dus logisch dat er neerwaartse prijsdruk komt, omdat speculanten winst proberen te verzilveren. Degenen die op de piek hebben gekocht zijn nu de klos. Veel cryptomunten die op waarderingen koersten die onhoudbaar waren, krijgen nu te maken met een correctie."

Ingrijpen Zuid-Korea en China op cryptomarkt

Volgens Ryan Breslow van betaalplatform Bolt, ook een bedrijf dat met een digitaal logboek (blockchain) werkt, zijn de berichten over overheidsingrijpen bij de regulering van cryptomunten bepalend geweest voor de paniek van de afgelopen dagen. “Dit lijkt hoofdzakelijk te maken te hebben met onzekerheid rond de regelgeving, zoals de berichten dat China de meeste activiteiten rond cryptomunten wil verbieden."

Volgens Breslow moet je overigens niet de illusie hebben dat de huidige koersdip van cryptomunten 'rationeel' verklaard kan worden.

"Als je bezorgd bent over koersdalingen, zit je er niet in voor de lange termijn. Dan moet je je eigenlijk ook niet met cryptomunten inlaten."

Analist Mati Greenspan van handelsplatform eToro zegt tegen Business Insider dat de handelsvolumes in Azië fors zijn gedaald. "Zowel in Japen als Zuid-Korea is de handelsactiviteit significant afgenomen. Woensdagmorgen namen deze twee belangrijke markten minder dan 30 procent van het totale handelsvolume voor hun rekening. het lijkt erop dat men beducht is om te veel te betalen en wacht tot de storm is overgewaaid."

LEES OOK: Een beursexpert geeft 5 tips voor hoe je ‘verborgen pareltjes’ onder de cryptomunten kunt spotten