Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Het gaat niet goed met de PVV van Geert Wilders, althans in de peilingen van Maurice De Hond. In de peiling van 11 maart komt de PVV uit op 13 virtuele zetels, eentje minder dan in de voorgaande peiling en 7 minder dan het feitelijke aantal van 20 zetels in de Tweede Kamer.

In het programma WNL op Zondag geeft De Hond een aantal verklaringen: er is sprake van een soort Wildersmoeheid (“de partij is al lang bezig, is niet meer verrassend”); verder is de PVV volgens De Hond niet genoeg zichtbaar in het politieke debat, en natuurlijk: competitie. “Een deel van de aanhang zit bij Forum voor Democratie“, aldus De Hond. De partij van Thierry Baudet is stabiel in de peiling van De Hond op 15 virtuele zetels.

2. Het risico op een echte handelsoorlog tussen het Amerika van Donald Trump, de Europese Unie en China is nog niet geweken. Trump eiste afgelopen weekend dat de EU “eerst afgrijselijke heffingen” op Amerikaanse producten verlaagt, voordat hij het afblazen van hogere importtarieven op staal en aluminium overweegt.

Hoofdeconoom Jan Hatzius van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs denkt dat de kans op escalatie van een handelsconflict groter is met Trump als president, dan bij voorgaande Amerikaanse leiders.

3. Het rechtse Front National heeft zondag een vriendelijker uitstraling aangemeten gekregen. Partijleider Marine Le Pen heeft de partij omgedoopt tot Rassemblement National, ofwel Partij van de Samenwerking. Daarmee hoopt ze kiezers aan zich te binden die niet zo van het racisme en antisemitisme zijn.

“Laat ze je maar xenofoob en racist noemen”, zei Steve Bannon. “Zie het als een geuzennaam”, aldus de voormalig strategisch adviseur van president Trump en alt-right-publicist, die was uitgenodigd om het partijcongres op te luisteren.

Lees ook op Business Insider

4. Als het aan Jesse Klaver ligt, krijgt ING-topman Ralph Hamers helemaal geen salarisverhoging van 50 procent, zo liet hij zondag weten in Buitenhof.

De Groenlinks-voorman wil daar een stokje steken met een spoedwet die regelt dat salarisverhogingen bij systeembanken eerst worden voorgelegd aan de minister van Financiën.

5. Het is druk op de Amsterdamse beurs met nieuwkomers. De middelgrote zakenbank NIBC maakte maandag de introductieprijs voor zijn beursgang bekend. Die waardeert het bedrijf op 1,3 miljard euro en 1,5 miljard euro. Op 23 maart wil NIBC zijn beursdebuut maken.

Laadpalenfabrikant Alfen kwam ook met nieuws en waardeert zichzelf op 225 miljoen euro tot 300 miljoen euro. Het beursdebuut staat gepland voor 21 maart.

6. Uitkeringsinstantie UWV luidt maandag de noodklok over hopeloze personeelstekorten in de zorg. De zorgsector vergrijst en tegelijkertijd is er maar weinig aanwas van nieuwe medewerkers. Dit jaar zal het tekort oplopen tot 120.000 of 130.000 banen. Bijna een kwart van de werknemers is inmiddels 55-plus en zorgwerkgevers kunnen maar moeilijk nieuwe mensen vinden. Vorig jaar had de helft moeite om vacatures te vullen. Vooral verpleegkundigen zijn lastig te vinden.

7. Milieuclubs zijn niet blij met het plan van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66, milieu) om zwerfafval terug te dringen, zeggen ze tegen Trouw. De organisaties willen statiegeld op blikjes en kleine plastic flesjes, maar Van Veldhoven wil alleen statiegeld op plastic flesjes van 10 tot 15 cent áls het de industrie níet lukt om in 2020 90 procent van de flesjes te recyclen.

Over het algemeen is er weinig vertrouwen dat dit de industrie gaat lukken, aangezien supermarkten, frisdrankproducenten en de verpakkingsindustrie nog nooit in de buurt zijn gekomen van de streefcijfers voor inzameling.

8. De nieuwe baas van Schiphol wordt inderdaad een man: Dick Benschop. Ten minste, als het aan de raad van commissarissen ligt. De Shell-man en voormalig staatssecretaris voor de PvdA weet hoe de hazen lopen in Den Haag, wat natuurlijk altijd handig is als directeur van Schiphol.

Over de opvolging van de huidige Schiphol-topman Jos Nijhuis is wel het nodige te doen, nadat uitlekte dat specifiek naar een man is gezocht, met het argument dat er anders te veel vrouwen in de Raad van Bestuur zouden zitten. Minister Wopke Hoekstra van Financiën moet als grootaandeelhouder nog zijn oordeel geven over de benoeming van Benschop.

9. Tandartsen opgelet: Zorgwaakhond NZa en de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd gaan deze week controles doen bij acht praktijken, om te zien of tandartsen niet te veel röntgenfoto’s maken bij kinderen. Het doel is tweeledig: kijken of er geen onnodige declaraties worden gemaakt door tandartsen en een check voor de gezondheidsrisico’s, aangezien veelvuldige blootstelling aan röntgenstraling voor kleine kinderen schadelijk kan zijn.

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van afgelopen weekend:

Ontvang elke dag rond lunchtijd de beste artikelen van Business Insider in je inbox. Een must-read voor iedereen die op de hoogte wil blijven. Schrijf je hieronder in:

Dagelijkse nieuwsbrief
Ondernemersnieuwsbrief (wekelijks)