De zorgsector krijgt dit jaar te kampen met een personeelstekort van tussen de 120.000 en 130.000 banen. Inmiddels is bijna een kwart van de werknemers in de branche ouder dan 55 jaar en nieuwe medewerkers zijn moeilijk te vinden.

Uitkeringsinstantie UWV luidt maandag de noodklok over de personeelstekorten in het kader van de Week van Zorg en Welzijn.

Ongeveer de helft van de zorginstellingen had vorig jaar te kampen met moeilijk vervulbare vacatures, in ziekenhuizen en instellingen voor de geestelijke gezondheidszorg lag dat percentage zelfs rond de 80.

Veel zorginstellingen houden deze week open huis om de belangstelling van werkzoekenden te wekken. Er komen veel nieuwe arbeidsplaatsen beschikbaar doordat extra geld wordt gestoken in verbetering van de kwaliteit in verpleeghuizen.

Vooral verpleegkundigen op mbo- en hbo-niveau zijn lastig te vinden. De vraag naar verpleegkundigen en verzorgenden stijgt dit jaar met 1,5 procent, na jaren van banenverlies in de verpleging, verzorging en thuiszorg. In deze tak werken bijna 1,1 miljoen mensen, die circa 13 procent van alle banen in Nederland vervullen. Volgens de uitkeringsinstantie is er eveneens veel vraag naar mensen in medisch-technische beroepen, zoals audicien, opticien, optometrist en mondhygiënist.

Volgens UWV is het aantal vacatures in de kinderopvang in een jaar tijd is verdubbeld, van 200 per maand in 2016 tot 400 openstaande banen per maand vorig jaar. Met name in de Randstad melden werkgevers in dat banen lastig in te vullen zijn. Enkele jaren geleden was er nog een een overschot aan medewerkers in de kinderopvang. Wel worden thans hogere eisen gesteld aan nieuwe werknemers, zoals opleiding, ervaring en taalvaardigheid.