Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. ‘Philips-topman Van Houten was betrokken bij groot kartel’

Philips-topman Frans van Houten was veel nauwer betrokken bij een kartel van producenten van televisies en computerbeeldschermen dan tot nu toe bekend was, meldt Trouw. Het kartel kreeg in 2012 een gezamenlijke boete van 1,47 miljard euro, toen de hoogste boete die de Europese Commissie ooit uitdeelde. Philips zelf kreeg een boete van ruim 500 miljoen euro.

Het kartel ontstond in de jaren 90 toen Aziatische concurrenten van Philips, zoals Samsung en LG, voor het eerst bijeen kwamen om de moeilijke omstandigheden in de markt voor consumentenelektronica te bespreken. In 1997 schoof Philips voor het eerst aan.

Dat Van Houten daar niet van op de hoogte van, is volgens Trouw onwaarschijnlijk aangezien hij toen in Singapore voor Philips werkte als directeur consumentenelektronica. Later maakte hij deel uit van een raad van commissarissen die volgens het Europees Hof “zeer hechte” banden had met het kartel. Philips ontkent de betrokkenheid van Van Houten.

2. Gaan Xi en Trump de handelsoorlog beslechten op de G20-top?

De G20-top van ‘s werelds grootste economieën is nog niet van start gegaan in Osaka, maar de eerste lekken zijn al een feit. Naar de handelsoorlog tussen China en de VS gaat veel aandacht uit en dan met name naar de rol die de hoofdrolspelers kunnen vervullen in Japan.

Lees ook op Business Insider

De Amerikaanse president Donald Trump ontmoet er zijn tegenhanger Xi Jinping van China. De onderhandelingen liggen al een tijd stil, maar moeten na “Osaka” hervat worden. Trump zou voorlopig bereid zijn om geen nieuwe importtarieven te gaan heffen op Chinese goederen terwijl de onderhandelingen nog lopen, melden ingewijden aan Bloomberg. China wil echter niet vooraf concessies doen en gelijkwaardig onderhandelen.

3. De bitcoin leek op weg naar de $14.000, maar zakt nu weer terug

De bitcoin brak woensdagavond door de grens van 13.000 dollar en stoomde meteen door naar 13.800 dollar, aldus Coinmarketcap. Inmiddels is de waarde van de belangrijkste cryptomunt weer iets gedaald, tot 12.400 dollar. Toch is de stijging van de bitcoin opmerkelijk. De waarde is in nog geen drie maanden verdrievoudigd. Daar zijn vijf theorieën over.

4. Opnieuw sores voor Boeing en de 737 MAX

Boeing-baas Dennis Muilenburg was woensdag optimistisch over de problemen met de 737 MAX-toestellen, die wereldwijd aan de grond staan na twee dodelijke ongevallen. Tegen het einde van de zomer kunnen de eerste vluchten met het geplaagde vliegtuig mogelijk weer plaatsvinden, zei hij tijdens een forum in Aspen. Maar enkele uren later kwam de volgende domper voor het Amerikaanse luchtvaartbedrijf. De luchtvaartautoriteit FAA heeft een nieuw probleem ontdekt bij de 737 MAX, meldt Reuters. Dat moet Boeing eerst oplossen.

5. Eerste Democratische debat knettert alleen over immigratie

Maar liefst 25 Democraten willen het volgend jaar opnemen tegen de zittende president Donald Trump. Tien daarvan gingen woensdag voor het eerst in debat. Het leverde weinig vuurwerk op, behalve toen het over immigratie ging, een hoofdpijndossier voor de Democraten. Julian Castro deed het verrassend goed, Beto O’Rourke baarde opzien door in het Spaans te beginnen en John Hickenlooper werd door een beveiliger aangezien voor verslaggever.

Volgens de bookmakers zijn er twee kandidaten die het meeste kans maken om de Democratische nominatie in de wacht te slepen. Senator Elizabeth Warren en oud-vicepresident Joe Biden gaan bij de wedkantoren aan kop.

6. Boris Johnson schat kans op ‘no deal’ klein in

Boris Johnson, die als Brexiteer in de race is om Theresa May op te volgen, schat de kans op een no deal-Brexit klein. Het is slechts één van de miljoenen scenario’s, zei hij woensdagavond, en hij vertrouwt erop dat de EU en het Britse Lagerhuis snel een nieuwe deal kunnen sluiten.

De uitspraak is trouwens opmerkelijk als je ‘m naast een radio-interview van een paar uur eerder legt. Daar zei Johnson nog dat de kans op een EU-vertrek zonder overeenkomst met hem aan het roer groter wordt. Maar hij deed meer opvallende uitspraken tijdens dat interview. Toen de presentator hem vroeg wat hij in zijn vrije tijd doet, antwoordde Johnson bloedserieus dat hij van houten wijnkratten Londense dubbeldeksbussen maakt waar hij vervolgens blije passagiers op schildert.

7. De hypotheekrente kan eigenlijk best nog lager

Het klinkt misschien een beetje raar, maar huiseigenaren hebben best goede redenen om te klagen over de hypotheekrente. Die is erg laag, maar eigenlijk niet laag genoeg.

Op financiële markten dalen rentes van obligatieleningen al een aantal maanden, mede doordat centrale banken met goedkoop geld strooien. Sinds enkele dagen is de vrij absurde situatie ontstaan dat Nederlandse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar een marktrente kennen van minus 0,15 procent. Helaas profiteert de hypotheekmarkt (nog) niet van de forse daling van de kapitaalmarktrente, die mede bepaalt hoe goedkoop banken zelf kunnen lenen.

Volgens financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep daalde de gemiddelde hypotheekrente in de afgelopen negen maanden maar mondjesmaat, in totaal met slechts 0,2 procentpunt. De vraag is dus of de hypotheekrente de komende maanden toch nog verder zal dalen.

8. Elfstedenzwemmer Maarten van der Weijden casht met lezingen

Met zijn ongekende Elfstedenzwemtocht haalde Maarten van der Weijden afgelopen weekend 5,1 miljoen euro op voor onderzoek naar kankergenezing. Vorig jaar, toen hij zijn poging de elf Friese steden langs te zwemmen moest staken, haalde hij ook al meer dan 3 miljoen euro op.

De Olympiër zet zijn prestaties en bekendheid niet alleen in in de strijd tegen kanker, maar ook als professional. Van der Weijden werkt sinds hij tien jaar geleden stopte met zwemmen als ondernemer. Hij geeft lezingen over zijn levensverhaal en staat daarmee ingeschreven bij meerdere sprekersbureaus, meldt RTL Z. Voor een praatje van de zwemheld ben je minimaal 4.000 euro kwijt.

9. Cillessen voor €35 miljoen naar Valencia

Jasper Cillessen, de keeper van het Nederlands elftal, verkast van Barcelona naar Valencia. De transfersom bedraagt maar liefst 35 miljoen euro. Daarmee komt de 30-jarige doelman in één klap de top 5 van duurste Nederlandse voetballers aller tijden binnen.

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van woensdag: