Ogenschijnlijk uit het niets is de bitcoin weer opgeveerd. In minder dan drie maanden is de waarde van de belangrijkste cryptomunt verdrievoudigd: van 4.000 dollar in april naar 12.500 dollar donderdagochtend.

In de cryptowereld is het lastig om harde analyses te maken over koersen die in korte tijd flink op en neer kunnen gaan. Maar er doen wel tal van theorieën de ronde over de hernieuwde opmars van de bitcoin.

Zo wijzen analisten op toenemende interesse van het grote publiek, geopolitieke spanningen en diverse andere factoren. We nemen de vijf belangrijkste theorieën over de populariteit van de bitcoin hieronder door.


Cryptomunten krijgen massabereik door Facebook.

Facebook-CEO Mark Zuckerberg. Foto: Charles Platiau/Reuters

De bitcoin profiteert van bredere interesse in cryptomunten in het algemeen, zo stellen sommige analisten. Wat hierbij zeker helpt, is de recente aankondiging dat Facebook een eigen cryptomunt wil introduceren, genaamd Libra. Tal van grote namen in de techwereld doen mee: Paypal, Spotify, Uber en ook de aloude creditcardbedrijven Visa en Mastercard.

Daarnaast bieden traditionele financiële partijen nu ook vaker de mogelijkheid om te beleggen in cryptomunten. "Er is toenemend optimisme over de acceptatie van cryptomunten door een groter publiek", constateert analist Lukman Otununga van FXTM. "Libra voedt de vraag naar bitcoin."

Otununga benadrukt wel dat de enorme schommelingen van bitcoin weinig tot geen stabiliteit beloven.


Bitcoin als 'veilige' haven.

Foto: Wikimedia Commons

Het internationale optreden van de Amerikaanse president Donald Trump maakt de wereld er niet voorspelbaarder op. En daar houden beleggers niet van. In de voortmodderende handelsoorlog met China staan weer onderhandelingen gepland, maar er blijven nog de nodige spanningen. Ten eerste met Iran rond de atoomdeal die Trump opzegde, ten tweede met Mexico over het immigratievraagstuk en als laatste met Duitsland en Europa rondom de controversiële gasleiding Nord Stream 2.

"Nu de geopolitieke situatie zo onzeker is, kijken sommige strategische investeerders naar de bitcoin, omdat de koersontwikkeling van cryptomunten weinig tot geen correlatie vertoont met andere financiële activa. In die zin is het een soort veilige haven", zegt Marcus Swanepoel van cryptoplatform Luno.

Overigens is het zeer de vraag of deze these opgaat. Uit recent onderzoek blijkt de bitcoin, net als bijvoorbeeld aandelen, wel degelijk kwetsbaar is voor ontwikkelingen op financiële markten.


De lage rentes van centrale banken stimuleert speculatie.

De voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, Jerome Powell. Foto: Carolyn Kaster/AP

De vraag naar cryptomunten kan toenemen doordat centrale banken rentes kunstmatig laag houden en met gratis geld blijven strooien. Zowel de Europese Centrale Bank als de Amerikaanse Federal Reserve hintte onlangs op nieuwe renteverlagingen. Dit betekent dat goedkoop lenen om te beleggen volop mogelijk blijft.

Aangezien sparen en beleggen in vastrentende obligaties niets oplevert, geeft de overvloedige beschikbaarheid van goedkoop geld een stimulans om risicovoller te beleggen.

"De geldinjectie van de centrale banken duwt de waarde van onder meer goud en de yen de hoogte in. Bitcoin beweegt simpelweg mee met deze trends", stelt analist Neil Wilson van Markets.com.


Het aanbod van bitcoins gaat omlaag.

Foto: Reuters

Transacties met de bitcoin worden vastgelegd op een decentraal, digitaal logboek, de blockchain. Er zijn echter wel regels opgesteld voor de beloning van zogenoemde 'miners' die ervoor zorgen dat transacties op de blockchain worden goedgekeurd.

Eén regel is dat de beloning die 'miners' ontvangen in de vorm van nieuwe bitcoins elke vier jaar halveert. Dit moet ervoor zorgen dat het aantal bitcoins in omloop beperkt blijft. In mei volgend jaar halveert de beloning voor miners naar 6,25 bitcoin per succesvolle transactie, aldus Forbes.

De lagere beloning voor het verwerken van transacties op de blockchain kan ook betekenen dat het voor sommige miners niet meer loont om het zware rekenwerk te doen. Daarmee kan het aantal nieuwe bitcoins in omloop dalen. Dat kan de waarde van de bitcoins die al in omloop zijn, doen toenemen.


Vroege beleggers met veel bitcoins kunnen ook een rol spelen.

Foto: Associated Press

Toen de bitcoin nog onbekend was, stapte een aantal vroege beleggers al in de cryptomunt. Deze mensen of bedrijven bezitten vaak een onevenredig groot aantal bitcoins. Dat geldt bijvoorbeeld voor de broertjes Winklevoss.

Zogenoemde 'walvissen' maken mogelijk prijsafspraken om de waarde van de bitcoin op te drijven. Omdat ze samen relatief veel bitcoins bezitten, kunnen ze de koers van de bitcoin beïnvloeden met gecoördineerde transacties.

"Er bestaat een kerngroep van grote, vermogende bitcoineigenaren die het nooit zullen toestaan dat de munt té sterk in waarde zal dalen", aldus Sid Shekar van TokenAnalyst.


Lees meer: