Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten

1. Fintechbelofte TransferWise is na injectie van €262 miljoen ruim €3 miljard waard

TransferWise was al één van de paradepaardjes van de Europese fintech-sector, na vandaag verdubbelt het bedrijf zijn waarde naar 3,5 miljard dollar (3,1 miljard euro). Dat na een nieuwe kapitaalinjectie van 292 miljoen dollar (262 miljoen euro).

Volgens zakenkrant The Financial Times is TransferWise met de nieuwe kapitaalinjectie de meest waardevolle fintech-startup in Europa. Het bedrijf bestaat sinds 2011 en werd opgericht door twee Esten in Londen. Consumenten kunnen via TransferWise goedkoper internationaal geld overmaken dan via een traditionele bank. Het bedrijf verwerkt per maand naar eigen zeggen meer dan 4 miljard euro van 5 miljoen gebruikers.

2. Oprichter failliete vacaturesite Jobbird wil cashen met huis

Nadat Jobbird eind vorig jaar failliet ging, was oprichter Jan-Peter Cruiming zoek; zeker drie weken lang zou niemand iets van hem gehoord hebben. Vervolgens wist hij flink te verdienen aan het faillissement. Toen de curator een doorstart wilde realiseren, moest ze Cruiming 100.000 euro betalen voor de domeinnaam Jobbird. Die was wonderbaarlijk genoeg niet in het bezit van Jobbird zelf, maar van Cruimings houdstermaatschappij Cunningham.

En nu gebeurt er wéér iets opvallends, meldt Quote: amper vier jaar geleden kocht Cruiming samen met zijn vrouw een villa in Blaricum voor 3,95 miljoen euro, nu willen ze die doorverkopen voor 4,95 miljoen euro. Toegegeven, ze hebben er flink aan geklust, maar het extra geld zal na het faillissement van zijn bedrijf vast welkom zijn.

Lees ook op Business Insider

3. Groningen opgeschrikt door flinke aardbeving

De provincie Groningen is woensdagochtend om 05.49 uur opgeschrikt door een aardbeving. Deze had een kracht van 3.4, aldus het KNMI. Volgens de meteorologische dienst lag het epicentrum van de beving in het dorp Westerwijtwerd, hemelsbreed ongeveer 18 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Groningen.

Of de aardbeving, die het gevolg is van de gaswinning, schade heeft veroorzaakt, is nog niet duidelijk. Na de vorige aardbeving met een kracht van 3.4, in januari 2018, kwamen er uiteindelijk zo’n duizend meldingen van schade binnen.

4. Mark Harbers (VVD) stapt op als staatssecretaris van Justitie en Veiligheid

En weer is er een VVD’er opgestapt. Staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid kondigde dinsdag zijn vertrek aan. Hij vindt dat hij niet kan aanblijven nadat ernstige misdrijven zijn weggelaten in cijfers bij het informeren van de Tweede Kamer over criminaliteit onder asielzoekers.

De Kamer is niet goed geïnformeerd, erkent Harbers. Hij houdt vol dat van boze opzet geen sprake was, maar wil wel “de volle verantwoordelijkheid” nemen voor de gemaakte fouten. Harbers rekent zichzelf aan dat hij niet heeft gevraagd wat er onder de verhullende noemer ‘overig’ was geschaard vóór de misdaadcijfers naar de Kamer werden gestuurd. Toen aan het licht kwam dat daaronder ernstige misdrijven vielen, had hij moeten doorvragen of dat bekend was en daar bewust voor was gekozen.

5. Een tweede Brexit-referendum kan er zomaar komen: May doet een concessie

De Britse premier Theresa May wil dat het parlement stemt over de vraag of er een referendum moet worden gehouden over de overeenkomst die zij sloot met de EU. Voorwaarde is dan wel dat die overeenkomst door het parlement wordt aangenomen.

May probeert begin volgende maand voor de vierde keer haar Brexit-deal met de EU door het parlement te krijgen en zei dinsdag in een speech dat er “belangrijke aanvullende aanpassingen” zijn gedaan. Ze hoopt dat een mogelijkheid voor een referendum twijfelaars over de streep trekt.

6. Het Britse restaurant-imperium van Jamie Oliver stort in

Jamie Oliver gaat niet zo lekker: de Britse tak van zijn restaurantketen Jamie’s Italian is op weg naar een faillissement, waardoor zo’n duizend mensen hun baan dreigen te verliezen. De 25 Britse restaurants van de wereldberoemde tv-kok hebben dinsdag uitstel van betaling aangevraagd. In Nederland zijn er twee vestigingen van Jamie’s Italian, in Den Haag en Rotterdam. Die blijven vooralsnog gewoon open. Ook de internationale vestigingen van franchisers vallen buiten de procedure.

7. Shell betaalt geen winstbelasting in Nederland, maar wel €4,5 miljard aan andere belastingen

Energiereus Shell heeft dinsdag nog eens bevestigd dat het bedrijf geen winstbelasting betaalt in Nederland, vanwege de mogelijkheid van het hoofdkantoor om fiscale verliezen buiten Nederland te verrekenen. Tegelijk stelt directeur Marjan van Loon van Shell Nederland dat het bedrijf via de btw, accijnzen, loonbelasting en dividendbelasting in totaal 4,5 miljard euro afdroeg aan de Nederlandse staatskas.

8. Huawei heeft al een plan B om zonder Android verder te gaan – is het genoeg?

Huawei heeft vanaf augustus waarschijnlijk niet langer toegang tot Android, het besturingssysteem van Google waarop de smartphones van het merk draaien. De Chinese telecomgigant heeft echter al een oplossing. Dat beweert het bedrijf althans zelf.

Het zou al langer werken aan een eigen besturingssysteem genaamd HongMeng OS. De vraag is of dat genoeg zal zijn voor Huawei om de nummer 2 te blijven op de wereldwijde smartphonemarkt. Het obstakel waar Huawei nu voor staat is het ecosysteem aan apps dat op dit systeem moet gaan draaien. Dat ontbreekt bij de Chinese fabrikant.

9. ‘Thierry Baudet worstelt zelf met westerse vrijheid’

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet haalde zich deze week de woede op de hals van liberaal Nederland, vanwege kritische opmerkingen over werkende vrouwen, abortus en euthanasie in een essay over de nieuwste roman van de Franse schrijver Michel Houellebecq. De Volkskrant vroeg dé Nederlandse Houellebecq-specialist, vertaler Martin de Haan, om een reactie. Die stelt dat Baudet met ‘oogkleppen’ op leest, om literatuur in zijn eigen politieke visie in te passen. “Ik heb het idee dat Baudet zelf worstelt met die grenzeloze vrijheid. Zo’n naaktfoto (…) is toch een manier van je vrijheid vieren.”

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van dinsdag:

 

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over ondernemen, carrière, personal finance en technologie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!