De hypotheekrente is al sinds januari aan het dalen en bereikte vorige week opnieuw een laagterecord van gemiddeld 2,41 procent. Door de extreem lage rentes zijn zeer lange rentevaste perioden steeds populairder geworden, maar intermediair De Hypotheekshop signaleert daarin een mogelijke trendbreuk.

De gemiddelde rentevaste periode voor nieuwe hypotheken is sinds januari dit jaar gedaald van 16,8 jaar naar 16 jaar. Volgens De Hypotheekshop komt dit mede doordat de krapte op de huizenmarkt leidt tot minder nieuw afgesloten hypotheken, zo meldt de financieel intermediair dinsdag.

Oversluiters (mensen die niet verhuizen, maar een nieuwe rentevaste periode afspreken voor een lopende hypotheek) worden dominanter. Die kiezen vaak voor een wat kortere rentevaste periode, bijvoorbeeld om hun maandlasten te verlagen.

Gevolg is volgens De Hypotheekshop dat de rentevaste periode van 10 jaar vast weer oprukt. Dit gaat vooral ten koste van de populariteit van 30 jaar vast.

De intermediair noemt ook een “renteoffensief van banken op met name 10 jaar vast” als mede-oorzaak van de stijgende populariteit van die rentevaste periode.

De Hypotheekshop heeft in mei al vele geldverstrekkers de hypotheekrente zien verlagen. Volgens de intermediair zorgen onder andere de vastgelopen handelsbesprekingen tussen de VS en China momenteel voor de zeer lage rentes.

Gemiddeld is de hypotheekrente voor 10 jaar vast de afgelopen vier weken met 0,04 procentpunt gedaald naar 1,77 procent voor woningen met NHG. Voor woningen zonder NHG daalde die rente met 0,03 procentpunt naar 2,26 procent.

Voor 30 jaar vast geldt respectievelijk een daling van 0,01 procentpunt naar 2,91 procent en een daling van 0,01 procentpunt naar 3,42 procent.

LEES OOK: Huizenprijzen stijgen met bijna 8 procent op jaarbasis – gemiddelde verkoopprijs stagneert rond 3 ton