De Britse restaurants van de wereldberoemde chefkok Jamie Oliver hebben dinsdag uitstel van betaling aangevraagd, zo bevestigde de keten tegenover onder meer de BBC. Het gaat in eerste instantie om 25 restaurants van Oliver in het Vernigd Koninkrijk, waar zo’n duizend mensen werken.

Bij uitstel van betaling gaat het om opschorting van betalingen aan schuldeisers, wat kan uitmonden in een faillissement.

In Nederland zijn er vestigingen van Jamie’s Italian in Den Haag en Rotterdam. Die zouden volgens persbureau ANP open blijven, evenals andere restaurants buiten het VK die worden gerund door franchisenemers.

Problemen met de restaurants van ‘The Naked Chef’, zoals de bijnaam van Oliver luidt, zijn er al langer. Zijn mondiale imperium van restaurant-formules heeft het zwaar. De tak die onder het label Jamie’s Italian opereert, heeft de afgelopen jaren vestigingen moeten sluiten om zware verliezen op te vangen. Twaalf in totaal.

In augustus 2018 gaf Jamie Oliver toe dat Jamie’s Italian op het punt van omvallen heeft gestaan. Hij moest miljoenen van zijn eigen vermogen investeren om de keten overeind te houden: “Ik had twee uur de tijd om er geld in te stoppen en de boel te redden, want anders was alles naar de klote gegaan. Zo beroerd en dramatisch was het”, zei hij tegen The Financial Times.

Ook vroeg de vestiging van Olivers chique Londense steakhouse Barbecoa in Piccadilly begin 2018 surseance van betaling aan en moest het 80 mensen ontslaan. De vestiging van Barbecoa bij St. Paul’s kon op het laatste moment gered worden door Oliver, waarbij hij een onbekend bedrag neertelde.

De Barbecoa-keten van Oliver ging in 2011 van start. In 2016, het laatste jaar dat er cijfers bekend werden gemaakt, leed deze keten een verlies van omgerekend zo'n 420 duizend euro.

Jamie's Italian krimpt

Jamie’s Italian zit al geruime tijd in de krimpmodus. Een derde van de Britse vestigingen (twaalf in totaal) is gesloten en daarbij zijn in totaal zo'n 450 banen verloren gaan. In 2017 moest Oliver zelf 3 miljoen pond in de keten steken en nog eens 6,5 miljoen aan geleend geld bijleggen.

In februari 2018 meldde de Sun on Sunday dat Jamie’s Italian hoge schulden heeft en dat Oliver verhuurders van zijn vestigingen heeft gevraagd om huren te verlagen, om te zorgen dat de keten overleeft.

De meest recente cijfers van Jamie's Italian stammen van 2016 en laten een verlies van bijna 10 miljoen pond zien, op een omzet van 112 miljoen pond. Volgens The Sun blijkt uit juridische documenten dat er te weinig in de restaurants is geïnvesteerd, zijn nieuwe locaties niet ideaal en is het kostenniveau te hoog.

In Nederland zijn er twee vestigingen van Jamie's Italian: in de Markthal in Rotterdam en in de binnenstad van Den Haag. Begin 2018 heeft Jamie Oliver onder andere twee nieuwe pizzeria's in Arnhem en Tilburg geopend, een nieuw concept voor ons land.

Persoonlijke rijkdom van Jamie Oliver

Oliver had begin 2018 25 restaurants in het buitenland. Die drijven vooral op het naamsbekendheid van het merk 'Jamie'.

Afgelopen jaar stopte Oliver in het VK met zijn eigen food magazine, nadat de oplage halveerde in acht jaar tijd. De rechten voor het magazine zijn in 2016 verkocht aan Hearst.

Wat goed lijkt te lopen in het buitenland zijn de 'sociale restaurants' van Oliver, waar werklozen worden getraind. Die zijn eigendom van de Jamie Oliver Food Foundation en haalden een winst vóór belasting van ruim 300 duizend pond in 2016.

In Nederland ging dit concept - Fifteen - juist failliet. Naar eigen zeggen waren vooral de huurkosten niet meer op te brengen, druk was het ook al tijden niet meer. In totaal was er een huurachterstand van een kwart miljoen euro, waardoor het Amsterdamse filiaal in oktober 2017 zijn deuren sloot.

Het persoonlijke vermogen van Oliver wordt geschat op 150 miljoen pond. Op dat vlak loopt Oliver voor zover bekend geen gevaar vanwege zwak presterende restaurants.

LEES OOK: Kijk binnen in Jamie Oliver’s luxe optrekje van ruim €10 miljoen – met 7 slaapkamers en, uiteraard, een geweldige keuken