Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet heeft een essay geschreven in het Amerikaanse tijdschrift American Affairs waarin hij werkende vrouwen, abortus en euthanasie ter discussie stelt.

Baudet ziet het streven van vrouwen om onafhankelijkheid te zijn als een probleem voor de moderne samenleving. “Vrouwen worden aangemoedigd financieel onafhankelijk te zijn, maar door het fulltime werken wordt het ondersteunen van een echtgenoot en stichten van een gezin bemoeilijkt.”

Volgens hem krijgen Europese vrouwen daardoor veel minder kinderen en neemt de bevolking in Europa af.

Baudet schreef het stuk naar aanleiding van het werk van de veelgelezen Franse schrijver Michel Houellebecq, die de neoliberale westerse maatschappij als failliet beschouwt.

Baudet uit net als Houellebecq kritiek op de nadruk die wordt gelegd op liberale verworvenheden als abortus en euthanasie. “Zelfs het nieuwe leven kan vernietigd worden om de individuele vrijheid niet te verstoren”, schrijft Baudet over abortus. En euthanasie beschrijft hij als “zelfmoord”, omdat mensen het individuele recht claimen om niet voor hun ouders te hoeven zorgen.

Felle kritiek van collega-politici

Het stuk stuit op felle kritiek van linkse en liberale politici in de Tweede Kamer. Zo stelt D66-Kamerlid Pia Dijkstra dat “we niet teruggaan in de tijd”.

Volgens SP-leider Lilian Marijnissen is het hoog tijd om Baudet zelf ter discussie te stellen:

PvdA-leider Lodewijk Asscher benadrukt dat in Nederland de gelijke rechten voor mannen en vrouwen juist gevierd worden:

VVD-kamerlid Dilan Yesilgoz wil niet eens gelijk zijn aan Baudet:

Thierry Baudet zegt tegen de NOS dat hij alle kritiek onterecht vindt en het jammer vindt "dat het dan weer over één zinnetje gaat, waarover 'ophef' ontstaat".

Lees meer over Thierry Baudet: