De provincie Groningen is woensdagochtend om 05.49 uur opgeschrikt door een aardbeving. Deze had een kracht van 3.4, aldus het KNMI. Volgens de meteorologische dienst lag het epicentrum van de beving in het dorp Westerwijtwerd. Dat ligt hemelsbreed ongeveer 18 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Groningen.

De aardbevingen in Groningen zijn het gevolg van de gaswinning in de provincie. De zwaarste aardbeving in Groningen tot dusver was in 2012 in Huizinge (in de gemeente Loppersum). Die had een kracht van 3.6.

In januari 2018 vond er een aardbeving plaats in het Groningse dorp Zeerijp. Deze had eveneens een kracht van 3.4. De dag na die beving kwamen er zo’n duizend meldingen van schade binnen.

De zwaarte van die beving had veel invloed op de gaswinning in het gebied. Zo liet de NAM de dag na die beving weten de gaswinning op meerdere plaatsen te stoppen of terug te schroeven. In een later stadium besloot het kabinet uiteindelijk de gaswinning helemaal te gaan afbouwen, naar nul rond 2030.

In maart dit jaar werd bekend dat er een parlementaire enquête komt naar de wijze waarop het kabinet is omgegaan met de risico’s van de gaswinning in het gebied. Woensdagmiddag staat er in de Tweede Kamer een debat gepland over de gaswinning met minister Eric Wiebes.

Het is nog onbekend of er sprake is van schade als gevolg van de aardbeving. Wel laat het schadeloket weten dat er meer telefoontjes binnenkomen dan normaal. Op social media lieten veel mensen in de provincie Groningen weten opgeschrikt te zijn door de beving, maar niemand rept over schade. “Hele bed trilde, iedereen wakker”, meldde iemand. Een ander zei: “Hele huis schudt en kraakt…”.

In Groningen is veel kritiek op hoe er wordt omgegaan met de schadeafhandeling van de aardbeving in 2018, iets waarvoor de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen verantwoordelijk is. Veel mensen wachten nog steeds op compensatie, terwijl de beving al meer dan een jaar geleden plaatsvond.

Lees ook op Business Insider

Een overzicht van het KNMI toont aan dat er in april en mei al een groot aantal kleinere aardbevingen waren in de provincie Groningen. Het gaat om veertien bevingen tussen 16 april en 20 mei, in kracht variërend van 0.5 tot 1.8.

Lees meer over de gaswinning: