Google heeft de banden met Huawei verbroken en geeft de Chinese techreus volgens Reuters geen toegang meer tot besturingssysteem Android.

Daarmee voldoet Google naar eigen zeggen aan nieuwe regels die het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken heeft opgesteld tegen Huawei. Amerikaanse bedrijven die zaken willen doen met de Chinezen moeten daar voortaan een speciale licentie voor hebben.

Op maandag heeft Huawei van het Amerikaanse ministerie van Handel echter een tijdelijke licentie tot 19 augustus gekregen. Tot die tijd kan het Chinese bedrijf in elk geval software-updates blijven doorvoeren en netwerkapparatuur blijven leveren.

Google zegt de gevolgen van de nieuwe regels nog nader te bestuderen.

Maar wat betekent de stap die Google nu gezet heeft voor bezitters van een Huawei-telefoon?

1. Geen Android-updates meer van Google

Een anonieme bron vertelde Reuters eerder dat Huawei per direct de toegang verliest tot updates van het besturingssysteem Android dat op alle Huawei-smartphones zit. Met de tijdelijke licentie die het minister van Handel maandag heeft uitgegeven, wordt dat dus in ieder geval uitgesteld tot na 19 augustus.

Huawei houdt via het open net nog wel toegang tot het Android Open Source Project, de meest eenvoudige versie van Android, maar Google zal “geen technische ondersteuning meer verlenen voor Android en Google-diensten”.

Lees ook op Business Insider

In een verklaring aan Business Insider laat een woordvoerder van Huawei weten dat het bedrijf nog wel zijn eigen updates zal blijven doen: “Huawei zal veiligheidsupdates blijven doen en diensten blijven verlenen voor alle smartphones en tablets van Huawei en Honor die al zijn verkocht of al klaarliggen voor de verkoop in winkels wereldwijd.”

Twee maanden geleden zei de baas van de mobiel tak van Huawei, Richard Yu, tegen TechCrunch dat zijn bedrijf juist voor dit soort situaties zijn eigen versie van Android had ontwikkeld: “Als we geen Android meer zouden kunnen gebruiken, zullen we daar klaar voor zijn en ons plan B hebben.”

2. Nieuwe Huawei-telefoons krijgen geen belangrijke Google-apps

Reuters schrijft dat de volgende generatie smartphones van Huawei geen toegang meer zullen hebben tot populaire apps van Google als Play Store en Gmail.

Volgens de bron van Reuters wordt er binnen Google nog steeds gediscussieerd over bepaalde specifieke diensten. Google is ook eigenaar van andere zeer veel gebruikte apps als YouTube en Google Maps.

3. Bestaande gebruikers verliezen niet direct de toegang tot diensten

In een verklaring op Twitter stelt Android dat huidige bezitters van een Huawei-telefoon zich geen zorgen hoeven te maken dat ze de toegang verliezen tot apps als Play Store. “We verzekeren dat diensten als Google Play en de veiligheid van Google Play Protect blijven functioneren op alle bestaande Huawei-apparaten, terwijl we voldoen aan alle regels van de Amerikaanse overheid.”

Google lijkt nog steeds niet precies te weten wat de gevolgen zijn van de nieuwe regels van de regering van Trump, dus het kan zijn dat er nog andere effecten optreden. In de verklaring aan Business Insider benadrukt Huawei dat de relatie met Android als een-na-grootste smartphoneverkoper ter wereld niet eenzijdig is.

“Huawei heeft een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling en de groei van Android wereldwijd. Als een van de belangrijkste wereldwijde partners van Android hebben we nauw samengewerkt aan hun open platform om een ecosysteem te ontwikkelen waar zowel gebruikers als de hele sector van heeft geprofiteerd.”

4. Neem contact op met je netwerkprovider

Het nieuws over Google heeft bij veel Huawei-gebruikers voor verwarring gezorgd en veel van hen hebben hun netwerkprovider om advies gevraagd op sociale media.

“Van wat we tot nu toe gehoord zou alles normaal moeten werken en is het op dit moment niet nodig actie te ondernemen”, liet Vodafone weten op Twitter.

Het Britse EE kreeg de vraag of gebruikers hun telefoon kunnen inruilen: “Google heeft bevestigd dat diensten als Google Play en de veiligheid van Google Play Protect zullen blijven functioneren op je bestaande Huawei-apparaat. We zullen nauw samen blijven werken met Google en Huawei om software-updates te blijven leveren”, antwoordde EE.