Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten

1. Verkoopprijs huizen stagneert sinds paar maanden rond 3 ton

Bestaande koopwoningen waren in april 7,7 procent duurder dan in april 2018, blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster. Vergeleken met het dal in juni 2013 liggen de prijzen inmiddels 36,7 procent hoger, maar ze stijgen minder hard dan in 2018, toen de toename steeds rond de 9 procent lag.

De gemiddelde verkoopprijs van huizen in Nederland stagneert sinds januari dit jaar. Die kwam toen voor het eerst boven de drie ton uit op 302.157 euro. In april was de gemiddelde huizenprijs nagenoeg gelijk.

2. Google knikkert Huawei uit Android… maar Trump ‘verlicht’ sancties tijdelijk

De Chinese maker van smartphones en telecomapparatuur Huawei wordt door Google afgesneden van besturingssysteem Android, zo werd maandag bekend. Volgens Google vloeit de maatregel voort uit sancties van de Amerikaanse overheid, waarbij Huawei op een zwarte lijst is geplaatst. Het Amerikaanse ministerie van Handel liet maandag echter weten dat Huawei een tijdelijke ontheffing krijgt tot 19 augustus.

Lees hier wat bezitters van een Huawei-smartphone merken van Android-boycot tegen Huawei.

De chipsector kreeg maandag harde klappen op de beurs, na de berichten over de Amerikaanse maatregelen tegen Huawei. In Nederland verloor chipmachinefabrikant ASML 6,3 procent, chiptoeleverancier Besi 5,4 procent en chipmachinemaker ASMI 3,2 procent. Ook elders in Europa en in de Verenigde Staten moest de chipsector flink inleveren.

3. Thierry Baudet jaagt links en liberaal Nederland op de kast met ‘vrouwonvriendelijk’ essay

Verschillende politici zijn woedend over een essay dat Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet heeft geschreven in het Amerikaanse tijdschrift American Affairs. Daarin stelt Baudet abortus, euthanasie en ook de positie van werkende vrouwen ter discussie: “Vrouwen worden aangemoedigd financieel onafhankelijk te zijn, maar door het fulltime werken wordt het ondersteunen van een echtgenoot en het stichten van een gezin bemoeilijkt.”

Kamerleden van onder meer D66, PvdA, VVD, GroenLinks en de SP uitten felle kritiek op deze en andere passages uit het essay. Groen Links-leider Jesse Klaver spreekt van een “treurige ouderwetse kijk op vrouwen en mannen”, VVD-kamerlid Dilan Yesilgoz wil niet eens gelijk zijn aan Baudet, en SP-voorvrouw Lilian Marijnissen vindt het hoog tijd dat vrouwen Baudet zelf eens ter discussie stellen:

4. Albert Heijn test elektronische prijskaartjes voor korting op kip en vis op basis van de houdbaarheid

Albert Heijn gaat kip en vis automatisch afprijzen als de uiterste houdbaarheidsdatum dichterbij komt. Het gaat om een test in Zandvoort met elektronische prijskaartjes in de strijd tegen voedselverspilling, waarbij de korting steeds hoger wordt naarmate de houdbaarheid korter wordt.

Het algoritme dat verantwoordelijk is voor het ‘dynamisch afprijzen’ houdt behalve met de houdbaarheid ook rekening met de locatie, bonusaanbiedingen, weersomstandigheden, historisch verkoopverloop en de voorraad in de winkel.

5. Nederland geeft groene staatsobligatie uit: 0,5% rente voor 20 jaar

De Nederlandse overheid zet dinsdag vanaf 10.00 uur de eerste groene staatsleningen in de markt. Het gaat om 20-jaars obligaties met een couponrente van 0,5 procent. De staat wil hiermee 4 miljard tot 6 miljard euro ophalen. Het geld wordt geïnvesteerd in duurzame, klimaatvriendelijke projecten. “Met de groene obligatie willen we de Nederlandse groene kapitaalmarkt nog eens extra aanjagen”, aldus minister Hoekstra van Financiën.

6. Snellaadbedrijf Fastned 14 juni naar de beurs: geld is hard nodig

Snellaadbedrijf Fastned kondigde dinsdag aan op 14 juni naar de beurs te gaan in Amsterdam. Groeigeld is hard nodig voor uitbreiding van een Europees laadnetwerk voor elektrische auto’s.

Afgelopen jaar leed Fastned 6,3 miljoen euro verlies op een omzet van 1,6 miljoen euro. Het bedrijf meldde dinsdag break-even te draaien op operationeel niveau, als je de investeringen in uitbreiding van het laadnetwerk niet meerekent. Hoeveel kapitaal Fastned wil ophalen wordt later bekend.

7. Hypotheekrente 10 jaar vast populairder, vooral vanwege oversluiters

Door de extreem lage hypotheekrentes zijn zeer lange rentevaste perioden steeds populairder geworden. Maar, zo signaleert intermediair De Hypotheekshop dinsdag, de gemiddelde rentevaste periode is sinds januari dit jaar gedaald van 16,8 jaar naar 16 jaar. Dat komt volgens De Hypotheekshop vooral doordat de krapte op de huizenmarkt leidt tot minder afgesloten hypotheken door zowel starters als doorstromers.

Oversluiters (dus mensen die niet verhuizen, maar alleen een nieuwe rentevaste periode afspreken voor een lopende hypotheek) worden dominanter. En die kiezen vaak voor een wat kortere rentevaste periode. Gevolg is volgens De Hypotheekshop dat de rentevaste periode van 10 jaar vast weer oprukt. Dit gaat vooral ten koste van de populariteit van 30 jaar vast.

8. F1-legende Niki Lauda op 70-jarige leeftijd overleden

De Oostenrijkse autocoureur Niki Lauda is afgelopen nacht overleden na nierproblemen. De drievoudig wereldkampioen in de Formule 1 kampte met gezondheidsproblemen sinds zijn ongeluk tijdens de Grand Prix van Duitsland in 1976. Na een crash dreigde hij levend te verbranden in zijn auto, maar hij kon op het laatste moment gered worden.

Hij richtte drie jaar later zijn eigen luchtvaartmaatschappij op, Lauda Air, en verliet de racesport. Maar na een comeback pakte hij in 1984 nog een keer de titel. Recent was Lauda een sleutelfiguur bij het Formule 1-team van Mercedes, dat de afgelopen vijf jaar de koningsklasse van de autosport domineert.
 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van maandag:

 

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over ondernemen, carrière, personal finance en technologie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!