Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Dit betekent Prinsjesdag voor je portemonnee: gemiddeld gaan we erop vooruit, maar gas wordt duurder

Dinsdag werd op Prinsjesdag duidelijk dat het kabinet-Rutte 3 in 2020 nadrukkelijk voor de burger kiest en veel minder vriendelijk is voor ondernemers. Huishoudens krijgen per saldo een forse lastenverlichting aangeboden. De gemiddelde koopkracht stijgt volgend jaar met 2,1 procent en dat komt vooral doordat er een lagere inkomstenbelasting komt voor middeninkomens.

Tegelijkertijd wil het kabinet ons sneller van het gas af krijgen en verhoogt daarom de belasting op aardgas volgend jaar met 4 cent per m3. In de zes jaren daarna komt hier nog 1 cent per m3 per jaar bij. De belasting om stroom gaat juist omlaag. Het tarief van de eerste schijf voor elektriciteit daalt in 2020 met 0,09 cent per kWh en gaat de komende jaren verder naar beneden.

Lees meer: Deze 8 fiscale maatregelen raken je portemonnee in 2020

2. Zzp'ers leveren in op zelfstandigenaftrek en Rutte pakt ondernemers met bestelbusjes

En dan de ondernemers: zzp'ers moeten er ook aan geloven, bleek dinsdag. Ze krijgen volgend jaar al 250 euro minder zelfstandigenaftrek. De aftrek gaat uiteindelijk van 7.380 euro nu naar 5000 euro in 2028. Daarnaast is een geplande verlaging van de vennootschapsbelasting deels van de baan. De vennootschapsbelasting voor bedrijven die meer dan twee ton winst maken blijft volgend jaar 25 procent.

En kleine ondernemers die een bestelbusje op benzine rijden, worden zwaarder belast. Voor een busje van 1.350 kilo gaat het in vier jaar tijd om een verhoging van de motorrijtuigenbelasting van 21 procent, terwijl elektrische busjes zijn vrijgesteld van deze belasting. Lichtpuntje is wel werkgevers in het MKB hun personeel voor een groter bedrag belastingvrij op kerstpakketten en andere vergoedingen mogen trakteren.

3. Btw op e-books omlaag naar 9%, maar dat geldt niet voor Netlfix-abonnement

Het was altijd al een beetje gek: koop je een boek in de winkel, dan betaal je het lage btw-tarief van 9 procent, maar als je datzelfde boek als e-book koopt, betaal je er opeens 21 procent btw voor. Dat gaat veranderen. De btw voor papieren boeken en e-books is voortaan even laag, namelijk 9 procent. Dat geldt ook voor digitale kranten en tijdschriften, maar helaas niet voor audiovisuele diensten zoals Netflix. Die blijven onder het hoge btw-tarief van 21 procent vallen.

 4. Olieprijs daalt weer, dus stijging benzineprijs blijft beperkt

De aanvallen met drones en mogelijk raketten op twee Saudische olie-installaties afgelopen weekend lijken minder grote gevolgen te hebben dan eerder gedacht. Volgens persbureau Reuters denkt Saudi-Arabië de olieproductie binnen twee tot drie weken weer op het oude niveau te hebben. Maandag schoten olieprijzen 11 procent omhoog, maar dinsdag ging daar weer 6 procent vanaf. Hiermee zijn de gevolgen van de olieprijsstijging voor de prijzen van benzine en diesel ook weer minder groot.

5. Beleggers worden nerveus van uitstel van de beursgang van flexplekverhuurder WeWork

WeWork is één van de hipste verhuurders van flexruimte ter wereld. Maar met de beursgang van het Amerikaanse bedrijf gaat het niet lekker. Dinsdag werd bekend dat de beursgang wordt uitgesteld. In januari werd WeWork nog op 47 miljard dollar gewaardeerd, maar die waardering zou inmiddels zijn teruggebracht tot 10 miljard dollar. In de eerste zes maanden van dit jaar leed WeWork een verlies van 900 miljoen dollar.

WeWork heeft afgelopen jaar obligatieleningen uitgegeven ter waarde van 669 miljoen dollar en de waarde daarvan zakte dinsdag fors, nadat het nieuws over de uitstel van de beursgang bekend werd. Het idee is namelijk dat de opbrengst van de beursgang deels gebruikt kan worden om schulden af te lossen.

6. Exitpolls verkiezingen Israël: geen grote meerderheid partij Netanyahu en Blauw en Wit

In Israël wijzen exitpolls uit dat Likud van de huidige premier Netanyahu en het centrumlinkse blok Blauw en Wit geen meerderheid zullen behalen tijdens de verkiezingen. Blauw en Wit zou volgens de polls met 34 zetels nipt de grootse worden, Likud zou 33 zetels halen. Er zijn 120 zetels te verdelen in de Knesset. Likud en Blauw en Wit zullen naar verwachting met tien andere partijen moeten samenwerken. Oud-Generaal Benny Gantz, leider van Blauw en Wit, zei al geen coalitie te willen smeden met Netanyahu. Overigens zijn beiden omstreden: Netanyahu heeft drie strafzaken boven zijn hoofd hangen en Gantz moet in Nederland terechtstaan voor oorlogsmisdaden.

7. Utrechts platform voor software-ontwikkelaars haalt $268 miljoen op

Gitlab, een platform voor software-ontwikkelaars dat in Utrecht werd opgericht, heeft in een nieuwe investeringsronde liefst 268 miljoen dollar groeigeld opgehaald. Daarmee ligt de waardering van Gitlab op 2,75 miljard dollar. Het platform werd mede opgericht door Sid Sijbrandij, de huidige CEO. Gitlab is inmiddels actief is in 55 landen met 800 medewerkers.

8. Vliegtuig wilde opstijgen vanaf de taxibaan op Schiphol

"Transavia 1041, stop immediately, stop immediately, hold position!" Met die noodoproep heeft de luchtverkeersleiding van Schiphol op 6 september mogelijk een ongeluk voorkomen. De piloten van een Boeing 737 namen een afslag te vroeg en wilden opstijgen vanaf een taxibaan. Het toestel ging hard in de remmen, taxiede terug en steeg alsnog op van de juiste baan. De Onderzoeksraad voor Veiligheid is een onderzoek gestart naar het incident.

 

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen van dinsdag: