De Europese Centrale Bank (ECB) is bereid om “al het nodige” te doen om het inflatiedoel te halen. Als het nodig is kunnen de depositorente en de marginale beleningsrente nog verder omlaag, zei hoofdeconoom Philip Lane van de centrale bank maandag. Hij reageerde daarmee op kritiek uit onder meer Nederland en Duitsland over het recent aangekondigde stimuleringspakket.

De ECB besloot donderdag om flink in te grijpen om de Europese economie te stimuleren. De centrale bank verlaagt de depositorente van min 0,4 procent naar min 0,5 procent, wat betekent dat banken meer geld moeten toeleggen als ze geld in Frankfurt stallen.

Daarnaast begint de ECB per 1 november met een nieuw opkoopprogramma voor obligaties met een maandelijkse omvang van 20 miljard euro.

Strijd binnen ECB: moet rente nog verder omlaag?

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) sprak zich vrijdag, heel ongebruikelijk, in een formele verklaring op de website van de eigen centrale bank uit tegen het pakket. “Het staat in geen verhouding tot de huidige economische omstandigheden, en er zijn gegronde redenen om de effectiviteit in twijfel te trekken”, aldus Knot, die erop wees dat bedrijven en burgers al ongekend goedkoop kunnen lenen.

Behalve Nederland zagen ook Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Estland weinig in het hervatten van de stimuleringsmaatregelen. De critici menen dat de maatregelen de economische groei niet zullen bevorderen, maar juist spaarders straffen. De vrees is dat als de depositorente bij de ECB nog lager wordt, banken ook negatieve rentes gaan rekenen voor spaarders.

Lees ook: ECB geeft banken een negatieve rente van 0,5%: dat brengt ook een negatieve spaarrente en nog lagere hypotheekrentes dichterbij

Daarnaast zeggen ze dat er mogelijke bubbels op de huizenmarkt en de aandelen- en obligatiemarkten ontstaan. Maar volgens hoofdeconoom Lane van de ECB was een "uitgebreid pakket aan maatregelen de meest effectieve manier om de inflatie te verhogen".

Volgens Lane is het nieuw dat de kritiek zo openlijk wordt geuit. Volgens de econoom geeft dat echter weer dat er meerdere standpunten zijn. "Dat is gezond." Lane voegt daaraan toe dat de ECB te maken heeft met een "langere vertraging in de eurozone" dan eerder was voorzien. "Een aanpassing van het monetair beleid was een logische reactie."

LEES OOK: Klaas Knot uit luidkeels zijn ongenoegen over het feit dat ECB weer flink gaat strooien met gratis geld