Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Prinsjesdag: zoet voor de burger, zuur voor zzp’ers en multinationals

Opnieuw geen gouden koets vandaag op Prinsjesdag, maar de traditie van de gelekte miljoenennota is wel in stand gebleven. Het lijkt erop dat het kabinet huishoudens wil paaien met een forse lastenverlichting, maar dat ondernemers het zwaarder krijgen.

Burgers krijgen lastenverlichting van 4,4 miljard in 2020 en dat komt neer op een koopkrachtstijging van 2,2 procent voor de middeninkomens.

Bedrijven die meer dan 2 ton winst maken moeten rekenen op uitstel van beloofde belastingverlagingen. En zzp’ers krijgen te horen dat de zelfstandigenaftrek in tien jaar tijd naar 5.000 euro gaat. Vakbond CNV pleit er overigens voor om de deze belastingkorting van ruim 7.280 euro helemaal af te schaffen.

Grote vraag die open blijft staan voor vanmiddag tijdens de Troonrede is of koning Willem-Alexander zijn baard nog heeft.

2. Aanval op Saudische olie-installaties: aandeel Shell profiteert, benzine duurder

Olieprijzen schoten maandag omhoog, in reactie op het uitvallen van een fors deel van de Saudische olieproductie na aanvallen met drones en mogelijk raketten op twee belangrijke olie-installaties. Het Saudische staatsoliebedrijf Aramco verwacht dat het nog weken tot misschien zelfs wel maanden duurt tot de productie volledig is hersteld, meldt persbureau Bloomberg.

De olieprijzen zijn met ruim 11 procent omhoog gegaan en dinsdagochtend noteerde de prijs van een vat Brent olie op bijna 69 dollar. Dat is gunstig voor het aandeel Shell, dat maandag op de beurs in Amsterdam 2,5 procent klom.

Voor weggebruikers die benzine en diesel tanken, is de stijging van olieprijzen minder fijn. Naar verwachting klimmen prijzen van benzine dinsdag al met 1 tot 2 cent per liter.

3. ECB gaat in tegen Klaas Knot: rente kan nóg lager

Er is flinke ruzie binnen de Europese Centrale Bank. Afgelopen vrijdag uitte de president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank openlijk zijn ongenoegen over het meerderheidsbesluit om de geldkraan nog verder open te zetten in de eurozone (een beslissing waar Knot tegen was). Zo'n openlijke verklaring is hoogst ongebruikelijk.

Dinsdag reageerde hoofdeconoom Philip Lane met de opmerking dat de inflatie in de eurozone als geheel te laag is en dat de ECB "al het nodige" wil doen om de inflatie te stimuleren, inclusief een verdere verlaging van de rente.

Banken die geld stallen bij de ECB betalen sinds donderdag een rentevergoeding van 0,5 procent aan de ECB (een negatieve rente van een half procent dus). Als die rente verder omlaag gaat, wordt de kans groter dat banken zelf negatieve spaarrentes voor particulieren gaan rekenen.

4. Chocolademaker Tony's Chocolonely lijdt zwaar verlies vanwege buitenlandse investeringen

Tony's Chocolonely heeft de omzet het afgelopen jaar verhoogd van 55 miljoen euro tot 70 miljoen euro, maar lijdt in tegenstelling tot eerdere jaren stevig verlies. Dat zegt topman Henk Jan Beltman tegen RTL Z.

De rode cijfers worden veroorzaakt door buitenlandse investeringen die nog niet renderen. Beltman tilt daar niet al te zwaar aan: “Uiteindelijk maak ik wel de impact. Ik preek wel echt voor eigen parochie. Ik ben heel erg op impact gestuurd. De bank zou willen dat ik me iets meer financieel liet aansturen.”

5. 'Incredible Hulk' Boris Johnson durft niet naar buiten te komen

Boris "The Incredible Hulk" Johnson is toch iets minder onverschrokken dan het groene monster waar hij zichzelf mee vergelijkt. De Britse premier liet een persconferentie in Luxemburg verstek gaan, bang voor een klein groepje anti-Brexit-demonstranten, schrijft de website Politico die rept over de "The Incredible Sulk".

Gevolg was dat zijn Luxemburgse evenknie Xavier Bettel het journaille te woord stond naast een leeg katheder en een Britse vlag, eenzaam wapperend in de wind... Ondertussen wordt de omstreden beslissing van Johnson om het Britse parlement te schorsen beoordeeld door het Britse hooggerechtshof: vandaag starten de hoorzittingen, een vonnis volgt waarschijnlijk later deze week.

6. Amerikaanse kantoorverhuurder WeWork stelt zijn veelbesproken beursgang uit

WeWork zou volgende week naar de beurs gaan, maar de kantoorverhuurder stelt dat uit tot eind dit jaar. Dat maakte het bedrijf maandagavond bekend. WeWork zou volgens ingewijden moeite hebben om beleggers te verleiden aandelen te kopen.

De afgelopen maanden zijn er veel vraagtekens gezet bij de bedrijfsstructuur en het verdienmodel van het Amerikaanse bedrijf. Ook oprichter Adam Neumann ligt al een tijd onder vuur.

7. Halsema's partner nu officieel verdacht van wapenbezit

De soap rond de zoon van Femke Halsema gaat maar door. Robert Oey, de man van de Amsterdamse burgemeester, is afgelopen vrijdag uitgebreid verhoord door het Openbaar Ministerie. Hij is officieel aangemerkt als verdachte, omdat hij een onklaar gemaakte Duitse revolver bezit. Dat is illegaal.

De 15-jarige zoon van Halsema en Oey nam het wapen mee en drong daarmee in juli een woonboot binnen. Vorige week vertelde Oey in een interview met NRC dat het wapen van hem is. Hij zou het hebben gebruikt voor zijn werk als filmmaker.

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen van maandag: