De overheid trekt de btw voor papieren boeken en e-books gelijk per 1 januari 2020. Het was ook raar dat je bij een gewoon boek op papier 9 procent belasting betaalde en bij een e-book met exact dezelfde inhoud 21 procent.

Het maakt vanaf 1 januari ook niet meer uit of je een krant of tijdschrift op papier leest of online. In beide gevallen betaal je 9 procent btw.

Dat is fijn voor consumenten. E-books, digitale kranten en tijdschriften kunnen goedkoper worden door de btw-verlaging.

Bingewatchen valt onder hoge btw

Maar er is ook een angel. Het lagere btw-tarief geldt niet voor betaalde (abonnementen) voor streamingdiensten voor video, films of muziek. Dus Netflix blijft vallen onder het hoge btw-tarief van 21 procent.

Ook nieuwkomers als Apple TV+ en Disney+ krijgen met de hoge btw te maken. Zij starten in november met hun streamingactiviteiten.

Wat wel bijzonder blijft, is dat downloadbare luisterboeken vanaf 1 januari onder het lage btw-tarief vallen. Maar voor streamingmuziek geldt het hoge tarief.

Het kabinet neemt de btw-maatregel na recente afspraken in de Europese Unie. Nederland was één van de initiatiefnemers in een verzoek om een Europese btw-richtlijn aan te passen. Die veroorzaakte het btw-verschil tussen de papieren en elektronische publicaties.