Wie weet vallen de gevolgen aan de pomp straks toch nog mee. Door de aanval op olie-installaties in Saudi-Arabië zou de helft van de olieproductie in dat land platliggen.

Olieprijzen liepen maandag ruim 11 procent op. De vrees was de prijsstijging van ruwe olie ook voelbaar zou worden aan de pomp. Maar de laatste berichten over de productie geven moed.

De prijzen van benzine en diesel kunnen mogelijk binnen de perken blijven nu de olieproductie van Saudi-Arabië veel sneller lijkt te herstellen dan eerder mogelijk werd geacht. Ruwe olieprijzen daalden dinsdagmiddag alweer ruim 6 procent.

Binnen enkele weken productie weer op peil

Persbureau Reuters meldt op basis van ingewijden dat de Saudische productie al binnen twee tot drie weken weer op volle toeren kan draaien, na de aanvallen op Saudische olie-installaties afgelopen weekend.

De olieprijzen gingen flink omlaag door de berichtgeving, na de scherpe prijsstijging maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie (van 159 liter) daalde dinsdagmiddag 5,7 procent tot 59,31 dollar en Brentolie ging ruim 6 procent onderuit tot 64,80 dollar per vat.

Aanvallen met drones

Eerder werd gevreesd dat het maanden zou kunnen duren voordat de productie weer grotendeels is hersteld. Saudi-Arabië zou nu al circa 70 procent van het productieverlies van 5,7 miljoen vaten olie per dag hebben goedgemaakt. Door droneaanvallen op de Saudische oliefaciliteiten in Abqaiq en Khurais lag ongeveer 5 procent van de olieproductie wereldwijd plat.

De Saudische energieminister Abdulaziz bin Salman in een persconferentie dat Saudi-Arabië zijn rol als wereldwijde olieleverancier zal blijven spelen en dat het land strikte maatregelen moet nemen om verdere aanvallen te voorkomen. Het is volgens hem nog niet zeker duidelijk wie de aanslagen heeft gepleegd en waarom. De Verenigde Staten en Saudi-Arabië betichten Iran van de aanvallen, maar Teheran ontkent. De Houthi-rebellen uit Jemen hebben de aanvallen opgeëist.

Beursgang Aramco ook aanstaande

De top van Saudi Aramco verklaarde daarnaast dat nog wordt onderzocht wat de kosten van de schade aan de faciliteiten zijn. De al lang geplande beursgang van Saudi Aramco zou binnen twaalf maanden moeten plaatsvinden, afhankelijk van marktomstandigheden. Daarbij zou het staatsoliebedrijf gewaardeerd moeten worden op 2000 miljard dollar.

Lees meer: