• Steeds meer Nederlanders hebben zonnepanelen waarmee ze duurzame stroom opwekken.
  • Er zijn inmiddels zoveel zonnepanelen dat het elektriciteitsnet soms overbelast raakt op zonnige dagen met veel aanbod en minder vraag naar stroom.
  • Er zijn wel manieren om te voorkomen dat je nadeel hebt van uitvallende zonnepanelen.
  • Lees ook: Zonnepanelen zijn booming: Nederland in Europese top 5 met productie zonnestroom.

Dat zonnepanelen steeds populairder worden in Nederland is een understatement. Inmiddels zijn al ruim twee miljoen huishoudens in het land aangesloten op zonne-energie en maar liefst een kwart daarvan deed dat afgelopen jaar. Maar er is een keerzijde aan deze explosieve stijging van het gebruik van zonnepanelen.

Zonnepanelen vallen steeds vaker uit op zonnige dagen omdat het elektriciteitsnet te zwaar belast raakt. Dat kan gebeuren als er bijvoorbeeld te weinig energie wordt verbruikt op zo’n zonnige dag, waardoor sprake is van overtollige zonnestroom.

Bij uitval van zonnepanelen zorgt het omvormersysteem ervoor dat zonnepanelen minder of helemaal geen stroom meer opwekken, om overbelasting van het net te voorkomen.

Uitvallende zonnepanelen zijn vervelend, zeker omdat de aanschaf en aanleg van deze panelen een behoorlijke investering is. Maar er zijn meerdere manieren om het maximale uit je zonnepanelen te halen en problemen op zonnige dagen te voorkomen of beperken, zo schrijft EnergieVergelijk. We hebben de 5 belangrijkste tips op een rijtje gezet.

1.    Zorg ervoor dat je stroom kan opslaan

Om te zorgen dat er geen opgewekte zonnestroom verloren gaat, kun je accu’s of thuisbatterijen kopen waarmee je zonne-energie kan opslaan. Die energie kan je op een later moment weer gebruiken en je kunt op die manier zorgen dat je geen last het van overbelasting van het net. Zo verspil je dus niets en spaar je zelfs energie op!

De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat thuisbatterijen afgelopen jaar financieel gezien nog niet voordelig waren, zo bleek uit een schatting van Milieu Centraal. De meest effectieve manier om overtollige stroom van zonnepanelen op te slaan op een zonnige dag, is vooralsnog het laden van een elektrische auto. Al zitten ook hier nog de nodige haken en ogen aan.

2.    Zorg ervoor dat je zonnestroom direct verbruikt

De tweede manier is, in plaats van energie op te slaan, direct verbruik van zonnestroom om verlies van opgewekte stroom te voorkomen.

Zo blijven je zonnepanelen actief en verlies je geen energie. Je kan bijvoorbeeld denken aan het gebruik van airconditioning (heel handig op zonnige dagen) of het opladen van elektrische apparaten.

3.    Omvormer geleidelijk laten terugschakelen

Sommige omvormers hebben de mogelijkheid om geleidelijk terug te schakelen als overbelasting dreigt. Dit kan zorgen voor een betere werking en uitval minimaliseren.

4.    Omvormer: de uitschakelspanning

De meeste omvormers hebben een standaardinstelling voor de maximale spanning waarbij de omvormer uitschakelt, bijvoorbeeld 250 volt. Je kunt ook omvormers aanschaffen waarbij de spanning aangepast kan worden.

Als je zorgt voor een omvormer pas bij 253 volt uitschakelt, heb je meer aan je zonnepanelen. Het is wel verstandig niet zomaar zelf te gaan experimenteren, maar de hulp in te roepen van een elektriciën.

5.    Dikkere voedingskabels

Een dunne voedingskabel, die de zonnepanelen verbinden met de meterkast, kan zorgen voor ongelijke spanning, waardoor de omvormer kan uitschakelen. Extra dikke voedingskabels kunnen zorgen voor een optimaler gebruik van de zonnepanelen.

LEES OOK: Terugleververgoeding zonnepanelen: tussentijdse aanpassing bij vaste energiecontracten onterecht, volgens Consumentenbond.