Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Nog een dag te gaan tot de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Reden voor Business Insider om uit te zoeken wat gemeenteraadsleden gaan verdienen, als de verkiezingswinst binnen is.

De ‘vergoeding’ zoals de beloning heet, wordt elk jaar vastgesteld en hangt af van de gemeentegrootte. En dat kan nogal variëren. Business Insider kwam uit op een uurloon dat varieert van een krappe 5 euro tot bijna 25 euro, op basis de vastgestelde vergoedingen, de bevolkingsaantallen en de gemiddelde tijdsbesteding van raadsleden per gemeentegrootte.

Bekijk hier wat gemeenteraadsleden in jouw stad of dorp verdienen »

2. De rel rond de afgeblazen salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers is nog niet achter de rug, of een volgende opmerkelijke bankiersbeloning komt bovendrijven. Het FD heeft uit het prospectus voor de beursgang van zakenbank NIBC een aardig feitje gehaald: de drie topbestuurders, waaronder topman Paulus de Wilt, krijgen elk een zogenoemde  ‘aanblijfbonus’ als NIBC vrijdag een beursnotering krijgt. Dus dat ze niet opeens vertrekken als het bedrijf beursgenoteerd is.

De hoogte van die vergoeding bedraagt 1,5 miljoen euro voor De Wilt en 1,1 miljoen per mede-bestuurder. Het enige wat de bankiers daarvoor moeten doen is hun baan niet opzeggen.

3. Over bonussen gesproken. Beurssite IEX heeft op basis van gegevens van de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC berekend dat de Amerikaanse topman Richard Clemmer van het Eindhovens chipbedrijf NXP afgelopen jaar al heeft gecasht met aandelen- en optiepakketten.

Clemmer heeft geprofiteerd van de stijgende beurskoers van NXP als gevolg van een overnamebod van NXP's Amerikaanse branchegenoot Qualcomm. De opbrengst voor de topman is volgens de schatting van IEX... 448 miljoen dollar.

Puntje van aandacht: het is nog helemaal niet zeker dat het overnamebod van Qualcomm op NXP ook echt slaagt. Maar dat maakt voor Clemmer niet meer uit.

4. Een leaseauto of een leasefiets van de zaak? Als het aan staatssecretaris Menno Snel van Financiën ligt, maakt dat straks niet meer uit qua fiscale behandeling. Momenteel moeten gebruikers van een fiets van de zaak voor privégebruik nog een kilometertelling bijhouden. Maar dat wordt vanaf 2020 een vaste bijtelling, net als de bijtelling voor privégebruik van de leaseauto als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt.

5. Nederlanders zijn supergelukkig, wat ze ook doen. Negen op de tien volwassenen zegt gelukkig te zijn, slechts 3 procent ongelukkig, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Gepensioneerden, uitkeringsontvangers, studenten, werknemers, zelfstandigen, in elke groep is een ruime meerderheid gelukkig. Al zijn er wel wat verschillen. Zo zijn werkenden weer gelukkiger dan uitkeringsontvangers, arbeidsongeschikten gelukkiger dan werklozen en zelfstandigen tevredener met hun job dan werknemers.

6. Voor het eerst is een voetganger om het leven gekomen door een zelfrijdende auto. In de Amerikaanse stad Tempe in de staat Arizona stak een vrouw over toen ze werd geschept door een zelfrijdende Uber.

Het taxibedrijf heeft proeven met zelfrijdende auto's met onmiddellijke ingang gestaakt en heeft aangegeven mee te werken aan onderzoek door de lokale autoriteiten.

7. Cambridge Analytica, het bedrijf dat de spil vormt van het dataschandaal rond Facebook, bood klanten aan om politici in de val te lokken met prostituees of smeergeld.

Topman Alexander Nix zei tegen een undercoverjournalist van de zender Channel 4, die zich voordeed als vertegenwoordiger van een rijke cliënt op Sri Lanka, dat hij Oekraïense meisjes naar het huis van bepaalde politici kan sturen of het een deal aan kan bieden die te mooi is om waar te zijn. Vervolgens kan Cambridge Analytica de compromitterende beelden op internet zetten en zorgen dat ze viral gaan.

Vrijdag werd bekend dat Cambridge Analytica op slinkse wijze gegevens van 50 miljoen Facebook-gebruikers heeft verkregen en die heeft gebruik om Amerikaanse kiezers te beïnvloeden.

8. Donald Trump lijkt vastberaden een echte handelsoorlog met China te ontketenen. Volgens persbureau Bloomberg kondigt Trump deze week aan voor 60 miljard dollar aan importheffingen te willen opleggen aan China.

Lees op Business Insider Australia hoe China kan terugslaan in een 'asymmetrische handelsoorlog' »

9. De maandag beklonken voorlopige deal, waarbij het Verenigd Koninkrijk in een overgangsregeling tot eind 2020 in de EU blijft, toont vooral aan dat de Britse regering veel moet slikken: het VK blijft binnen de interne markt, moet aan alle EU-regels voldoen en het Europese Hof van Justitie blijft de hoogste juridische instantie.

Maar de Britse premier Theresa May zal nog een zeer bittere pil moeten slikken om de 'voorlopige deal' niet te laten mislukken: om de Brexit te laten slagen moet de Ierse kwestie worden opgelost en dat betekent mogelijk dat Noord-Ierland de facto binnen de Europese Unie blijft als de Britten zich afscheiden.

10. Albert Heijn en Iens komen dit jaar toch met een restaurantactie. Die leek op losse schroeven te staan, omdat restaurantplatform Iens in de media aangaf niet steeds hetzelfde kunstje te willen herhalen. Maar nu wordt de actie zelfs laagdrempeliger dan ooit, want in plaats van tien zijn er in dit jaar nog slechts vier zegels op de AH-spaarkaart nodig om een tweede driegangendiner gratis te krijgen bij één van de duizend deelnemende restaurants.

11. Van de meest moderne auto's naar oldtimers. Daar rijden er steeds meer van rond in Nederland. Het aantal klassieke personenauto’s van 40 jaar of ouder is de afgelopen vier jaar met liefst 24 procent toegenomen, meldt het CBS. Er zijn er nu zo'n 141 duizend in ons land, maar die mogen niet allemaal de weg op.

12. De handel in de omstreden cryptomunt tether is in de eerste maanden van dit jaar geëxplodeerd, concludeert zakenbank Morgan Stanley in een analyse. Dit is niet te zien in de koersbeweging van de tether is officieel gekoppeld aan de dollar. Juist dit aspect heeft de tether gedurende de forse onrust op de cryptomarkt in januari en februari populair gemaakt, omdat speculanten via de tether hun risico's met de bitcoinhandel kunnen beperken.

Adddertje onder het gras: het bedrijf achter tether is volgens critici niet transparant en sommigen stellen dat het bedrijf mogelijk niet voldoende dollars in kas heeft als dekking voor de uitgifte van virtuele tether-munten.

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van maandag:

 

Ontvang elke dag rond lunchtijd de beste artikelen van Business Insider in je inbox. Een must-read voor iedereen die op de hoogte wil blijven. Schrijf je hieronder in:

Dagelijkse nieuwsbrief
Ondernemersnieuwsbrief (wekelijks)