Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. De klokkenluider die een gigantisch datalek bij Facebook blootlegde, is van het sociale netwerk gegooid. Christopher Wylie is oprichter van Cambridge Analytica, het databedrijf dat betrokken was bij de Trump-campagne en de Leave-campagne voor het Brexit-referendum.

Cambridge Analytica liet honderdduizenden Facebook-gebruikers tegen betaling een persoonlijkheidstest doen. Vervolgens verzamelde het bedrijf op de achtergrond gegevens van de vrienden van de deelnemers en bouwde zo een database op met 50 miljoen profielen. Die mensen kregen politieke reclame te zien.

Facebook ontdekte de praktijk al in 2015, maar informeerde gebruikers niet. Via klokkenluider Wylie is het voorval nu alsnog naar buiten gekomen. Zijn Facebook-account is sinds zondag gedeactiveerd. Facebook heeft Cambridge Analytica geschorst, omdat het bedrijf de voorwaarden heeft geschonden, en overweegt juridische stappen te nemen.

2. Een ruige zondag voor de bitcoin. De belangrijkste cryptomunt ter wereld zakte zondag onder het niveau van 8.000 dollar. Twitter maakte bekend dat het in navolging van Facebook en Google gaat stoppen met advertenties voor cryptomunten.

Maandagochtend noteerde de bitcoin weer boven het niveau van 8.000 dollar. Volgens technische analisten bevindt de bitcoin zich wel in de 'gevarenzone', met het risico op een meer structurele koersdaling.

LEES OOK: De bitcoin nadert een ‘death cross’ en dreigt technisch door het ijs te zakken

3. ABN Amro pompt extra geld in fintech. De bank vergroot het Digital Impact Fund, dat investeert in jonge bedrijven in de financiële sector, van 10 naar 50 miljoen euro. Het fonds is opgericht in oktober 2015 en deed tot nu toe vier investeringen. "De uitbreiding van het fonds geeft ons de mogelijkheid om de investeringshorizon van het DIF aanzienlijk te verruimen", aldus directeur Hugo Bongers.

Toch loopt ABN nog flink achter op andere banken qua investeringen in financiële innovatie, signaleert het FD. Zo steekt ING de komende vier jaar 300 miljoen euro in fintechbedrijven en heeft Aegon een fonds van 100 miljoen euro opgetuigd.

4. Nederland is te klein voor Picnic. De online supermarkt gaat nu ook van start in Duitsland, nadat een pilot zeer succesvol bleek. De elektrische bezorgwagentjes rijden over vier weken rond in Kaarst, Neuss, Meerbusch en het Düsseldorfse stadsdeel Oberkasse.

Daarna volgt uitbreiding in de rest van Noordrijn-Westfalen, de deelstaat die grenst aan Nederland met zo'n 18 miljoen inwoners. "De resultaten uit de pilot zijn veelbelovend en we hebben een volledig Duitse infrastructuur opgezet die de vraag aankan", aldus mede-oprichter Michiel Muller van Picnic, dat in 2017 een investering van 100 miljoen euro kreeg.

5. De AEX-index met de belangrijkste beursgenoteerde fondsen van de Amsterdamse beurs draait vanaf maandag in een nieuwe samenstelling: verzekeraar ASR en Philips Lighting promoveren naar de AEX, terwijl bouwer Boskalis en en olie- en gasdienstverlener SBM Offshore degraderen.

6. De dag die je wist dat zou komen: Vladimir Poetin wint de Russische verkiezingen. Dat betekent dat hij nog zes jaar aan kan blijven als president. Poetin behaalde volgens de kiesraad zeker 76,5 procent van de stemmen, zijn beste resultaat ooit. Serieuze concurrentie had hij niet. De populaire oppositieleider Aleksej Navalny werd door de kiesraad uitgesloten van deelname, omdat hij een (omstreden) strafblad heeft.

7. One out, one to go. Zo leek het dit weekend, na het ontslag van onderdirecteur Andrew McCabe van de FBI. President Donald Trump richtte zijn pijlen na het ontslag van McCabe via Twitter op Robert Mueller, de man die het onderzoek leidt naar mogelijke Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

In de loop van zondag ontkende Trumps advocaat John Dowd echter dat Trump Mueller zou willen ontslaan, al vindt Dowd  'op persoonlijke titel' wel dat het Rusland-onderzoek moet worden afgeblazen.

8. Wat te doen met grootverdienende bankiers? VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhof vindt niet dat de politiek direct met beloningen van topbestuurders moet bemoeien, als banken niet in handen zijn van de overheid.

Maar naar aanleiding van de afgeblazen loonsverhoging voor topman Ralph Hamers van ING, wil Dijkhof wel dat er een regeling komt waarbij topbankers achteraf salarissen moet terugbetalen, als een grote bank omvalt en de overheid moet bijspringen, zei hij zondag bij WNL.

9. Het belangrijkste werk van Stephen Hawking moet mogelijk nog gepubliceerd worden. De beroemde Britse kosmoloog die vorige week overleed op 76-jarige leeftijd heeft twee weken voor zijn dood nog een artikel afgerond. Dat ligt nu ter beoordeling bij het wetenschappelijke tijdschrift Physical Review Letters.

In het artikel, dat hij samen schreef met zijn Belgische collega Thomas Hertog, legt Hawking uit hoe het bestaan van andere universums aangetoond kan worden, het zogenoemde multiversum. Mocht het bewijs daarvoor ooit gevonden worden, dan komen de onderzoekers in aanmerking voor een Nobelprijs. Hawking maakt daarop echter geen kans. De Nobelprijs wordt niet postuum toegekend.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van afgelopen weekend:

 

Ontvang elke dag rond lunchtijd de beste artikelen van Business Insider in je inbox. Een must-read voor iedereen die op de hoogte wil blijven. Schrijf je hieronder in:

Dagelijkse nieuwsbrief
Ondernemersnieuwsbrief (wekelijks)