De klokkenluider die een gigantisch datalek bij Facebook blootlegde, is van het sociale netwerk gegooid.

De 28-jarige Christopher Wylie is oprichter van Cambridge Analytica, het databedrijf dat betrokken was bij de Trump-campagne en de Leave-campagne voor het Brexit-referendum.

Wylie maakte vrijdag zelf bekend dat Cambridge Analytica op onrechtmatige wijze de gegevens van 50 miljoen Facebook-gebruikers bemachtigde. Facebook heeft Cambridge Analytica nu geschorst, omdat het bedrijf de voorwaarden heeft geschonden, en het account van Wylie gedeactiveerd.

Onduidelijk is waarom dat laatste is gebeurd. Business Insider heeft Facebook om reactie gevraagd, maar heeft tot nu toe nog niks gehoord.

Facebook ging over tot de blokkade, na een reeks onthullingen in The New York Times en The Guardian. Daarin deed Wylie uit de doeken hoe Cambridge Analytica te werk ging.

Het databedrijf liet honderdduizenden Facebook-gebruikers tegen betaling een persoonlijkheidstest doen. Vervolgens verzamelde het bedrijf op de achtergrond gegevens van de vrienden van de deelnemers en bouwde zo een database op met 50 miljoen profielen. Die mensen kregen politieke reclame te zien.

Facebook ontdekte de praktijk al in 2015, maar informeerde gebruikers niet. Wel stuurde Facebook een brief naar Cambridge Analytica met het verzoek om de gegevens te verwijderen, maar het socialemediabedrijf heeft nooit gecontroleerd of Wylie daar gehoor aan heeft gegeven. Wylie heeft het voorval nu zelf alsnog naar buiten gebracht.

Facebook spreekt zelf overigens niet van een 'lek'. "Het beschermen van gegevens van gebruikers zit in ons DNA en we eisen hetzelfde van mensen die apps bouwen voor Facebook", zei een woordvoerder tegen The Guardian. "Als deze berichten waar zijn, gaat het om een ernstige overtreding van onze regels."

Facebook overweegt juridische stappen te nemen tegen Cambridge Analytica.

Bekijk hieronder een video van The Guardian, waarin Wylie wordt geïnterviewd.