Financieel directeur Peter Oppenheimer vertrekt eind september bij Apple. Hij wordt opgevolgd door Luca Maestri. Dat maakte het Amerikaanse technologieconcern dinsdag bekend.

Oppenheimer beheerde 10 jaar lang de kas bij Apple, in een periode waarin vindingen als de iPhone en de iPad de omzet opdreven van 8 miljard naar 171 miljard dollar (124 miljard euro). Hij trad in 1996 in dienst van het bedrijf.

Naar eigen zeggen wil Oppenheimer meer tijd vrijmaken voor zijn gezin, om te reizen en om zijn vliegbrevet te halen. Daarnaast is hij onlangs toegetreden tot de raad van bestuur van de bank Goldman Sachs. De komende maanden draagt hij zijn taken geleidelijk over aan zijn opvolger, die volgens Apple-baas Tim Cook ,,een geweldige cfo” zal zijn voor het bedrijf.

Maestri werkt sinds maart vorig jaar bij Apple. Daarvoor was hij financieel topman bij de technologiebedrijven Nokia Siemens Networks en Xerox. Hij begon zijn loopbaan bij autofabrikant General Motors (GM).

Cook benadrukt omzetgroei Apple

Topman Cook van Apple liet eind februari nog weten trots te zijn op de enorme bedragen die de fabrikant van de iPhone en iPad verdient.  Cook deed zijn uitlatingen op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van het Amerikaanse technologieconcern.

Volgens Cook is de omzetgroei van Apple groter dan ieder ander technologieconcern en ligt de onderneming goed op koers. ,,We verdienen meer geld dan een technologiebedrijf ooit heeft gedaan. Uitgezonderd bedrijven die olie als broodwinning hebben, denk ik niet dat er ooit iemand meer heeft verdiend. We zijn daar zeer trots op'', aldus de bestuursvoorzitter. De aandeelhouders stemden op de vergadering in met de herverkiezing van de raad van bestuur van Apple.

Inkoop aandelen

Apple, het meest waardevolle bedrijf ter wereld, maakte in januari bekend dat de omzet in het afgelopen kwartaal uitkwam op het recordniveau van 57,6 miljard dollar (bijna 42 miljard euro) met een nettowinst van ruim 13 miljard dollar.

De Amerikaanse investeerder en aandeelhouder Carl Icahn zag eerder deze maand nog af van zijn voornemen om een stemming tot een verruiming van het aandeleninkoopprogramma van Apple op de vergadering af te dwingen. Hij gaf aan tevreden te zijn met de ruim 40 miljard dollar aan eigen aandelen die Apple in het afgelopen jaar heeft ingekocht.

Cook nam in augustus 2011 het roer bij Apple over van oprichter Steve Jobs, die in oktober van dat jaar overleed.