Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Frankrijk pakt de bitcoin aan. Minister van Financiën Bruno Le Maire wil dat er strenger toezicht komt op de bitcoin en andere cryptomunten. Hij wijst op het misbruik van door criminelen en wil belastingontduiking en financiering van terrorisme voorkomen.

Het is niet voor het eerst dat Frankrijk op wil treden tegen de bitcoin. Al in 2014 sprak de toenmalige minister Sapin de wens uit om transacties in digitaal geld te beperken. Daar kwam toen weinig van terecht.

Le Maire heeft naar eigen zeggen al economen aan het werk gezet om de bitcoinhandel te reguleren. Hoe de maatregelen er precies uit gaan zien, is onbekend.

2. Tot teleurstelling van veel cryptofans daalden koersen van belangrijke virtuele valuta zoals de bitcoin, ethereum en ripple maandagavond. En dat terwijl een crypto-expert Meltem Demirors een week geleden een nieuwe rally had voorspeld vanaf 15 januari, omdat Wall Street-bankiers dan hun bonussen krijgen en die mogelijk inzetten op cryptomunten.

Maar het tij kan nog keren, want zoals Business Insider in dit overzicht laat zien vinden de uitkeringen over een reeks van dagen plaats. Aanstaande woensdag krijgen bankiers bij Citigroup hun bonussen, donderdag volgt JP Morgan en vrijdag Goldman Sachs.

3. De crisis en zelfs de nasleep ervan ligt al een behoorlijk tijdje achter ons, maar de werkloosheid bij de meeste leeftijdsgroepen ligt nog altijd hoger dan voor het uitbreken van de crisis in 2008, blijkt uit cijfers van het CBS. Vooral bij mannen tussen de 24 en 44 jaar. Daar was in 2008 slechts 0,9 procent werkloos en afgelopen jaar was dat bijna drie keer zoveel.

Bron: CBS

In vrijwel alle groepen van de bevolking is het werkloosheidspercentage nog altijd hoger dan in 2008. Positieve uitschieter zijn mannen van 15 tot en met 24 jaar. Daar ligt de werkloosheid met 8,3 procent nu 0,4 procentpunt lager dan voor de crisis.

4. Apotheker Paul Lebbink uit Den Haag was van plan om het dure taaislijmziekte-medicijn Orkambi zelf te maken. Twee maanden later heeft hij dat plan in de ijskast gezet, zegt hij tegen het FD. De noodzaak is volgens hem verdwenen, nu het ministerie van Volksgezondheid een deal heeft gesloten met farmaceut Vertex over de prijs.

5. De Nederlandse startup Harver heeft nog eens 4,2 miljoen dollar opgehaald voor hun intelligente recruitmentsoftware. Daarmee komt het totaal aan financiering op ruim 15 miljoen dollar. De vier jaar oude onderneming van Barend Raaff helpt bedrijven bij het vinden van geschikt personeel door bij de eerste schifting in sollicitanten gebruik te maken van big data. Harver wil het geld gebruiken om sneller te groeien in de VS, zodat niet alleen grote bedrijven, maar ook het mkb de software gaat gebruiken.

6. De Verenigde Staten willen nieuwe nucleaire wapens gaan ontwikkelen als antwoord op de groeiende militaire capaciteiten van Rusland en China. Volgens The Wall Street Journal gaat het om twee wapens die vanaf zee gelanceerd kunnen worden. De nieuwe strategie komt op het moment dat de spanningen rond het kernwapenprogramma van Noord-Korea steeds verder oplopen.

7. China en Google zoeken weer een beetje toenadering tot elkaar. Na acht jaar is er weer een aantal functionaliteiten van Google Maps beschikbaar. Google heeft daarvoor een speciale browserversie gelanceerd en een speciale iPhone-app. Maar gebruikers die een route willen uitstippelen worden automatisch doorgestuurd naar de navigatie-app van de Chinese techreus Alibaba. Al sinds 2010 zijn de meeste diensten van Google geblokkeerd in China.

8. Het Amsterdamse bedrijfje Closing the Loop, dat oude smartphones recyclet, heeft de Circulair Award 2018 gewonnen. Joost de Kluijver van het bedrijf ontving maandag de prijs uit handen van staatssecretaris Stientje van Veldhoven.

Closing the Loop recyclet afgedankte smartphones in ontwikkelingslanden. De onderdelen uit de mobieltjes worden weer in nieuwe smartphones gebruikt. Het bedrijf heeft al 1,9 miljoen telefoons gered van de stortplaats. Zo wordt de uitstoot van CO2 verminderd en wordt een inkomen gecreëerd voor mensen in ontwikkelingslanden.

9. Een beursgang van Xiaomi komt steeds dichterbij. De Chinese smartphonemaker heeft Citic Securities, Goldman Sachs en Morgan Stanley in de arm genomen om de beursgang te begeleiden. Het bedrijf wordt inmiddels gewaardeerd op 100 miljard dollar en zou daarmee een van de grotere beursgenoteerde techbedrijven worden, vergelijkbaar met Chinese reuzen als Alibaba en Tencent.

10. Shell zet weer een stap op het gebied van zonne-energie. De Brits-Nederlandse energiereus neemt een belang van bijna 44 procent in Silicon Ranch, een ontwikkelaar van beheerder van zonneparken. Met de deal is een bedrag tussen de 193 miljoen en 217 miljoen dollar gemoeid.

Shell investeert de laatste tijd vaker in alternatieve energie. Zo werd eind vorig jaar een investering gemeld in het Nederlandse bedrijf SolarNow, dat met zonne-energiesystemen actief is in Oost-Afrika.

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »

 

Dit waren de best gelezen verhalen op Business Insider van maandag:

 

Ontvang elke dag rond lunchtijd de beste artikelen van Business Insider in je inbox. Een must-read voor iedereen die op de hoogte wil blijven. Schrijf je hieronder in:

Dagelijkse nieuwsbrief
Ondernemersnieuwsbrief (wekelijks)