• Per 1 juli vinden er weer flink wat aanpassingen plaats die invloed hebben op je persoonlijke financiën.
  • Denk aan zaken als verhoging van de huren, pensioenen en aanpassingen van de energierekening.
  • Business Insider geeft een overzicht van 10 dingen die per 1 juli 2022 veranderen voor je portemonnee.
  • Lees ook: Blik op je Geld: turbulente beurs en hoge hypotheekrente raken je portemonnee

Halverwege het jaar worden er doorgaans flink wat financiële regelingen aangepast. Zo ook per 1 juli 2022. Het gaat daarbij zowel om wettelijke aanpassingen vanuit de overheid, als wijzigingen van onder meer energie- en telecomprijzen.

Business Insider heeft een inventarisatie gemaakt van de belangrijkste zaken die per 1 juli veranderen voor je portemonnee. Het gaat dit keer in veel gevallen om zaken die flinke invloed kunnen hebben op je persoonlijke financiën, mede omdat de hoge inflatie zorgt voor stevige prijsveranderingen.

Bekijk het overzicht hieronder:

Energierekening: variabele tarieven stroom en gas stijgen, btw gaat omlaag

Per 1 juli passen energieleveranciers doorgaans de tarieven voor variabele contracten aan. Bij diverse grote aanbieders gaan de prijzen voor stroom en gas omhoog.

Klanten bij energieleverancier Vattenfall met een variabel contract zijn na 1 juli in doorsnee 20 euro per maand duurder uit voor hun elektriciteit en gas. Gemiddeld gaan de prijzen bij Vattenfall met bijna 12 procent omhoog.

Energiebedrijf Essent gaat de variabele energietarieven per 1 juli met 25 tot 30 procent verhogen. De gemiddelde klant is daardoor zo’n 50 euro per maand duurder uit.

Wel blijft het zo dat er grote individuele verschillen kunnen zijn. Daarbij is je daadwerkelijke energieverbruik uiteraard van groot belang.

Daarnaast is het zo dat energieleveranciers niet alle klanten met een variabel tarief gelijk behandelen. Vaak is het zo dat bijvoorbeeld oudere klanten korting krijgen als een soort 'blijfbonus'. En overstappers kunnen meestal gebruik maken van kortingsacties.

De variabele energietarieven worden wel steeds belangrijker, omdat er door de grote onrust op de energiemarkt minder vaste contracten worden aangeboden waarbij je de stroom- en gasprijs voor 1 jaar of langer kunt vastzetten.

Lichtpuntje is dat de het btw-tarief voor het verbruik van stroom en gas per 1 juli tijdelijk omlaag gaat van 21 procent naar 9 procent. Dat zal voor een halfjaar gelden, dus tot 1 januari 2023.

Lees ook: Dit scheelt de verlaging van de btw per 1 juli voor je energierekening: ruim €250 voor doorsnee huishouden

Aantal grote pensioenfondsen verhoogt pensioen

Deelnemers een aantal grotere pensioenfondsen kunnen per 1 juli profiteren van een pensioenverhoging.

De mogelijkheid om de pensioenen iets te verhogen heeft mede te maken met een door de Tweede Kamer afgedwongen versoepeling van de beleidsregels.

Om de pensioenen te mogen laten stijgen, moeten fondsen eigenlijk een zogenoemde beleidsdekkingsgraad van minimaal 110 procent hebben. Dit betekent dat tegenover elke euro aan uitkeringsverplichtingen minimaal 1,10 euro aan bezittingen moet staan. De Tweede Kamer heeft echter bepaald dat pensioenfondsen al bij een beleidsdekkingsgraad van 105 procent de pensioenen mogen verhogen.

Afgelopen week maakten de twee grootste pensioenfondsen van Nederland, ambtenarenfonds ABP en zorgfonds PFZW, bekend dat de pensioenen omhoog gaan. En hetzelfde geldt voor metaalfonds PME. Lees hier meer.

Bij ABP en PME vinden per 1 juli verhogingen plaats van respectievelijk 2,3 procent en 1,3 procent. De pensioenverhoging bij PFZW gaat vanaf 1 oktober in en bedraagt 2,7 procent.

Huren per 1 juli omhoog: verschil tussen sociale huur en vrije sector

Huurders moeten inmiddels een voorstel voor de huurverhoging hebben ontvangen omdat deze minimaal twee maanden van tevoren moet worden aangekondigd. Hoeveel de kale huur mag worden opgeschroefd, hangt af van of je in een sociale huurwoning of in een vrije sectorwoning woont.

In 2021 werden de huren in de sociale sector bevroren, terwijl de huurverhoging in de vrije sector werd begrensd tot 3,3 procent (inflatie 2021 + 1 procent). De maatregel voor de vrije sector geldt tot 1 mei 2024 en is dus ook per 1 juli dit jaar nog geldig.

Voor de sociale sector geldt dat de huren tot 1 juli 2022 bevroren zijn. Deze maatregel loopt dus af. Vanaf 1 juli kunnen verschillende regelingen van toepassing zijn als je in een sociale huurwoning woont. Lees daar hier meer over.

Pakkettarieven omhoog bij KPN en Ziggo

De twee grootste aanbieders van internet, tv en telefonie van Nederland verhogen de tarieven per 1 juli.

Bij Ziggo gaat de prijs van een Alles-in-1 Start-abonnement met 3,50 euro per maand omhoog. Dat komt voor abonnees met dit pakket uit op een extra 42 euro per jaar. De duurste abonnementen worden tot 3,50 euro per maand goedkoper, zo meldt prijsvergelijker Breedbandwinkel.nl.

In tegenstelling tot KPN, die niets veranderde aan het aanbod, krijgen klanten van Ziggo een 33 procent hogere downloadsnelheid op het moment dat de kosten omhoog gaan.

KPN gaat de prijzen van de meeste internetabonnementen per 1 juli 2022 verhogen. Het gaat om een gemiddelde stijging van 1,90 euro per maand. De gemiddelde prijsstijging kom neer op 3,5 procent, zo heeft financiële vergelijker Pricewise berekend.

Minimumloon per 1 juli omhoog, bij rijksoverheid naar €14

Traditioneel wordt ook de hoogte van het minimumloon per 1 juli aangepast. Voor werknemers van 21 jaar en ouder gaat vanaf 1 juli bij een 36-urige werkweek het minimumloon naar 11,26 euro per uur. Dat is 20 cent per uur extra vergeleken met de eerste helft van 2022.

Vanaf 21 jaar bedraagt het bruto minimum maandloon 1.756,20 euro.

Voor rijksambtenaren gaat het minimumloon per 1 juli overigens naar 14 euro. Voor gemeenteambtenaren geldt sinds 1 januari 2022 al een minimumloon van 14 euro per uur.

Rookmelder verplicht in elk huis

Vanaf 1 juli moet op elke verdieping van een woning minimaal één rookmelder aanwezig zijn; ook als je je huis aan iemand anders verhuurt. Aangeraden wordt om deze in ruimtes te plaatsen waar de vluchtroute is.

Bij een gemiddeld eengezinshuis met drie verdiepingen komt dat neer op drie rookmelders: een in de hal beneden, een op de overloop van de eerste verdieping en een op zolder.

De brandweer adviseert om daarnaast ook elke slaapkamer te voorzien van een rookmelder. Maar dit is wettelijk niet verplicht.

Je mag zelf bepalen welk type rookmelder je koopt, zolang deze maar voldoet aan het Europese keurmerk EN 14604. Er mogen overigens alleen rookmelders met dit keurmerk worden gekocht, dus dit zal niet voor problemen zorgen

Lees ook: Rookmelders zijn vanaf 1 juli verplicht: wat betekent dit voor je verzekering als je er geen hebt? En nog 9 andere vragen

Kinderbijslag met 20 euro per kind per kwartaal omhoog

Per 1 juli gaat de kinderbijslag voor ouders en verzorgers met kinderen tot 18 jaar per kwartaal met 20 euro per kind omhoog. De eerste uitkeringen van de verhoogde kinderbijslag vinden plaats vanaf 1 oktober.

Voor kinderen tot en met 5 jaar bedraagt de kinderbijslag dan 249,31 euro per kwartaal; voor kinderen tussen de 6 en 11 jaar wordt de kinderbijslag 302,74 euro per kwartaal. Voor kinderen tussen de 12 en 17 jaar gaat de kinderbijslag 356,16 euro per kwartaal bedragen.

Pakje niet bezorgd? Melding bij PostNL vanaf 1 juli digitaal

PostNL gooit vanaf 1 juli geen briefjes meer in de bus als een pakje niet bezorgd kan worden, omdat je niet thuis bent. Je ontvangt de informatie voortaan zoveel mogelijk via de e-mail of de PostNL-app.

Bibliotheken officieel gratis tot 18 jaar

Bibliotheken worden vanaf 1 juli officieel gratis voor iedereen jonger dan 18 jaar.

Grote bedrijven moeten facturen voor mkb binnen 30 dagen betalen

Niet iets dat je portemonnee als individu meteen raakt, maar wel fijn voor mkb-bedrijven en zelfstandige ondernemers. Vanaf 1 juli wordt een wettelijke regeling van kracht die bepaalt dat grote ondernemingen alle rekeningen van het midden- en kleinbedrijf verplicht binnen 30 dagen moeten betalen. 

De oude betaaltermijn van 60 dagen wordt gehalveerd om mkb’ers beter te beschermen. Als een groot bedrijf een ingediende factuur te laat betaalt, dan is er een handelsrente van 8 procent verschuldigd over de periode waarmee de termijn is overschreden.

Mkb’ers kunnen dat afdwingen via een procedure bij de civiele rechter. Ook kunnen eventuele incassokosten op het wanbetalende bedrijf worden verhaald.

+ BONUS: 3 makelaarsclubs bieden vanaf 1 juli inzage in verkoopproces huizen via online biedlogboek

Als extraatje nog deze. Drie makelaarsclubs hebben aangekondigd dat ze meer transparantie gaan bieden bij het verkoopproces van woningen. Concreet betekent dit dat de NVM, VBO en Vastgoedpro vanaf 1 juli inzage gaan geven in biedingen op te koop staande huizen via een digitaal biedlogboek.

Makelaars kunnen vanaf 1 juli gebruik maken van het biedlogboek. Na een 'gewenningsperiode' van zes maanden wordt het biedlogboek vanaf 1 januari 2023 verplicht. Kandidaat-kopers hebben vanaf dat moment het recht op inzage in het biedlogboek, als de verkoop via een bij de drie branche- en beroepsorganisaties aangesloten makelaar plaatsvindt.

LEES OOK: Blik op je Geld: turbulente beurs en hoge hypotheekrente raken je portemonnee