• Telecomaanbieders kondigen jaarlijks in mei een prijsverhoging aan. Dit jaar is KPN de eerste.
  • Internetabonnementen van het bedrijf worden per 1 juli maandelijks ongeveer 1,90 euro duurder. Alleen het duurste abonnement blijft ongewijzigd.
  • De stijging is hoger dan voorgaande jaren: in 2020 en 2021 gingen abonnees 1,50 euro per maand meer betalen.
  • Lees ook: T-Mobile rekent €15 extra aan klanten die via glasvezel van KPN aangesloten worden

Elk jaar, meestal vlak voor de zomer, laten telecomaanbieders weten dat ze hun tarieven verhogen.

Dit jaar is KPN de eerste. Het bedrijf laat maandag weten dat het de prijzen van de meeste internetabonnementen per 1 juli 2022 gaat verhogen. Het gaat om een gemiddelde stijging van 1,90 euro per maand. De gemiddelde prijsstijging kom neer op 3,5 procent, zo heeft financiële vergelijker Pricewise berekend.

De prijs van het duurste abonnement, glasvezel met een downloadsnelheid van één gigabit per seconde (1 Gbit/s), blijft onveranderd. Ook abonnees met digitenne en vaste belminuten blijven buiten schot van de prijsverhogingen die KPN doorvoert.

Klanten van XS4All krijgen eveneens te maken met de prijsverhoging. Door de samenvoeging van XS4All en KPN, komen deze klanten terecht bij KPN. Zij krijgen de prijsverhoging niet op 1 juli voor hun kiezen, maar pas in september.

KPN noemt de jaarlijkse prijsverhoging een inflatiecorrectie, maar stelt dat het dit jaar koos voor een "matige prijsstijging", omdat het Nederland verbonden wil laten blijven. Het telecombedrijf gaat daarom niet mee met het inflatiecijfer dat nu rond de 10 procent schommelt. De inkomsten wil het bedrijf investeren in het eigen netwerk, omdat thuiswerken en streamingdiensten steeds meer eisen van de kwaliteit van internetverbindingen.

In voorgaande jaren stegen de abonnementsprijzen van KPN minder hard. In zowel 2020 als in 2021 werden de abonnementen bij de telecomaanbieder gemiddeld ongeveer 1,50 euro per maand duurder.

Ziggo komt vermoedelijk later deze maand met de jaarlijkse prijsverhoging. In 2020 en 2021 lag deze ongeveer op hetzelfde niveau als KPN: tussen de 1,50 en 2 euro.

LEES OOK: Beleggers zoeken aandelen van bekende merken met een sterke kasstroom: kansen voor KPN