Deelnemers bij drie grote pensioenfondsen kunnen binnenkort profiteren van een pensioenverhoging. Woensdag kwam metaalfonds PME met de mededeling dat de pensioenen in juli omhoog gaan en donderdag volgde ambtenarenfonds ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland. Vrijdag maakt zorgfonds PFZW bekend dat de pensioenen per 1 oktober omhoog gaan.

De mogelijkheid om de pensioenen iets te verhogen heeft mede te maken met een door de Tweede Kamer afgedwongen versoepeling van de beleidsregels.

Om de pensioenen te mogen laten stijgen, moeten fondsen eigenlijk een zogenoemde beleidsdekkingsgraad van minimaal 110 procent hebben. Dit betekent dat tegenover elke euro aan schuld 1,10 euro aan bezittingen moet staan. De Tweede Kamer heeft echter bepaald dat pensioenfondsen al bij een beleidsdekkingsgraad van 105 procent de pensioenen mogen verhogen.

Per 31 mei bedroeg de beleidsdekkingsgraad bij het ABP 110,1 procent. Het fonds heeft daarom besloten om gepensioneerden een pensioenverhoging te geven van 2,39 procent per 1 juli. Ook krijgen ze nog een nabetaling van 1,2 procent over de eerste zes maanden van dit jaar.

ABP is het grootste pensioenfonds van Nederland, gemeten naar het belegde vermogen. Dit fonds voor ambtenaren en onderwijs telt ruim 1,2 miljoen actieve deelnemers, 940 duizend voormalige deelnemers en 975 duizend pensioengerechtigden.

Het pensioenfonds voor de metaal- en technologische industrie, PME, gaat in juli de pensioenen met bijna 1,3 procent verhogen. De beleidsdekkingsgraad van dit fonds lag in mei op 107,1 procent, dus net boven de ondergrens van 105 procent.

Het pensioenfonds PME heeft 440 duizend actieve en voormalige deelnemers en 168 duizend pensioengerechtigden.

Pensioen per 1 oktober omhoog bij zorgfonds PFZW

Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) verhoogt later dit jaar eveneens voor het eerst in jaren de pensioenen.

Gepensioneerden bij PFZW moeten wel iets langer wachten op hun hogere pensioen. Dat gaat niet in per 1 juli zoals bij de andere twee grote fondsen maar pas per 1 oktober. De pensioenen gaan dan met 2,7 procent omhoog, een percentage dat volgens een verklaring is gebaseerd op de inflatie van vorig jaar.

"We realiseren ons dat het hier gaat om een kleine verhoging in vergelijking met de totale achterstand die onze deelnemers hebben opgelopen door het uitblijven van indexering in de afgelopen jaren", zegt PFZW-voorzitter Joanne Kellermann. "Toch zijn we blij om in deze tijd van oplopende prijzen de aanspraken en pensioenen een stukje te kunnen verhogen."

Opvallend bij PFZW is dat de beleidsdekkingsgraad in mei maar net boven de nieuwe ondergrens van 105 procent lag, te weten op 105,2 procent.

Pensioenfondsen Zorg en Welzijn voor de zorgsector telt 1,2 miljoen actieve deelnemers, ruim 1 miljoen voormalige deelnemers en 435 duizend gepensioneerden. Voor de gepensioneerden gaat de pensioenuitkering omhoog. Bij alle anderen worden de opgebouwde pensioenaanspraken verhoogd.

Pensioenen jarenlang niet verhoogd

Pensioenen zijn jarenlang niet verhoogd, terwijl prijzen van goederen en diensten wel zijn gestegen. De ontwikkeling van de inflatie is sinds enkele maanden extra actueel, omdat die in jaren niet zo sterk is geweest.

De Nederlandsche Bank maakte eerder deze maand bekend voor dit jaar te rekenen op een inflatie van gemiddeld liefst 8,7 procent in Nederland, op basis van de Europese rekenmethode. De pensioenverhogingen bij ABP en PME zijn dus nog lang niet hoog genoeg om de inflatie bij te benen.

LEES OOK: Pensioen binnenkort omhoog? Dit kunnen de 10 grootste pensioenfondsen bieden voor ruim 6 miljoen deelnemers en gepensioneerden