• Per 1 juli 2022 gaat de btw op het stroom- en gasverbruik van huishoudens tijdelijk omlaag van 21 procent naar 9 procent.
  • De verlaging van de btw geldt voor een halfjaar, tot eind 2022.
  • De besparing op je energierekening van de lagere btw hangt af van je energieverbruik. Financiële vergelijker Pricewise berekende het kostenvoordeel voor 4 verbruiksprofielen.
  • Lees ook: Een airco in huis voorkomt plaknachten, maar hoe vermijd je een torenhoge energierekening?

Na maanden van sterk stijgende prijzen voor stroom en gas is er per 1 juli 2022 ook enig positief nieuws voor je energierekening: de btw voor het energieverbruik wordt verlaagd van 21 procent naar 9 procent.

Het gaat om een tijdelijke verlaging van een halfjaar, dus tot 31 december. Maar wat scheelt dat concreet aan kosten? Financiële vergelijkingssite Pricewise heeft dit berekend op basis van een gemiddeld energieverbruik van 3.500 kWh per jaar en een gasverbruik van 1.500 m3 per jaar.

De verlaging van het btw-tarief levert in een halfjaar tijd ruim 250 euro lagere kosten op, ofwel zo’n 43 euro per maand op basis van bovengenoemd verbruik.

Pricewise heeft de kostenbesparing op de btw ook berekend voor drie andere verbruiksprofielen.

  • Een stel dat samenwoont (jaarverbruik: 1.800 kWh, 975 m3) is gemiddeld 150 euro goedkoper uit in het tweede halfjaar van 2022. Per maand betaalt het stel rond de 25 euro minder.
  • Een alleenstaande (jaarverbruik: 1.350 kWh, 725 m3) betaalt het tweede halfjaar van 2022 rond de 110 euro minder, per maand komt dat uit op 18 euro.
  • Een huishouden in een geëlektrificeerd huis (jaarverbruik: 7.500 kWh en geen gasaansluiting) heeft een voordeel van ongeveer 150 euro in het tweede half jaar. Per maand betaalt dit huishouden 30 euro minder aan energiekosten. 

Per 1 juli 2022: hogere tarieven voor stroom en gas bij energieleverancier

De lagere btw kan enig soelaas bieden voor de verwachte verhoging van variabele energietarieven per 1 juli.

De normale praktijk is om de tarieven voor variabele energiecontracten elk halfjaar aan te passen – dat wil zeggen per 1 januari en 1 juli. Maar dit gebruik is enigszins ontregeld, doordat een aantal energieleveranciers de variabele tarieven tussentijds al heeft aangepast.

Zo heeft van de grote partijen Vattenfall in april al een prijsverhoging doorgevoerd, terwijl Eneco is overgestapt op een maandelijkse aanpassing van de variabele tarieven voor stroom en gas. Dit maakt de vergelijking van de prijsaanpassingen tussen verschillende aanbieders per 1 juli lastiger.

De variabele energietarieven worden wel steeds belangrijker, omdat er door de grote onrust op de energiemarkt minder vaste contracten worden aangeboden waarbij je de stroom- en gasprijs voor 1 jaar of langer kunt vastzetten.

Bij sommige aanbieders krijgen klanten bij wie het vaste contract afloopt, automatisch een variabel tarief aangeboden, omdat energieleveranciers zich niet meer willen vastleggen op contracten waarbij de prijs voor langere tijd vaststaat.

Daarnaast is het zo dat energieleveranciers niet alle klanten met een variabel tarief gelijk behandelen. Vaak is het zo dat bijvoorbeeld oudere klanten korting krijgen als een soort 'blijfbonus'. En overstappers kunnen meestal gebruik maken van kortingsacties.

LEES OOK: Dit verandert er per 1 juli voor je energierekening: variabele prijzen stroom en gas omhoog, btw tijdelijk omlaag naar 9%