Zowel zzp’ers als bedrijven verwachten dat de vervanger van de VAR flinke administratieve rompslomp oplevert. Bijna 90 procent van de zzp’ers denkt dat de nieuwe wet het moeilijker maakt om nieuwe opdrachtgevers binnen te halen.

Dat blijkt uit een peiling onder bijna zeshonderd zzp’ers en vierhonderd bedrijven door onderzoeksbureau TNS NIPO in opdracht van uitzendbureau Randstad. Ook potentiële opdrachtgevers zijn pessimistisch: daarvan denkt bijna driekwart dat het moeilijker wordt om zzp’ers in te huren.

Vanaf 1 mei wordt de VAR afgeschaft en moeten bedrijven en zzp’ers onderling een contract afsluiten. Daarom heeft de Belastingdienst meerdere modelcontracten gemaakt, die op de site van de fiscus staan.

De opdrachtgever en de zelfstandige zijn samen verantwoordelijk voor het naleven van het contract. De Belastingdienst kan achteraf oordelen dat er sprake is van een verkapt dienstverband, waardoor de opdrachtgever – die door de Belastingdienst dan wordt aangemerkt als werkgever – alsnog loonheffing af moet dragen.

De overheid hoopt op die manier schijnconstructies beter aan te kunnen pakken. Bovendien zou het risico beter worden verspreid: dan zijn de zzp’er en opdrachtgever samen verantwoordelijk, terwijl het risico met de VAR bij de zzp’er ligt, die moet bewijzen dat zijn relatie met de opdrachtgever in orde is.

Niet goed op de hoogte

Zowel opdrachtgevers als zzp’ers maken zich zorgen over de nieuwe constructie. 85 procent van zowel de zzp’ers als de opdrachtgevers vrezen dat er meer administratieve lasten komen, omdat met elke individuele opdrachtgever en zzp’er een contract moet worden afgesloten. Driekwart van de bedrijven vreest daarnaast dat er meer risico is op naheffingen van sociale lasten en boetes.

Daarnaast blijkt uit de peiling dat de meeste zzp’ers en opdrachtgevers nog niet goed weten wat de wet inhoudt. Zo is nog geen twintig procent op de hoogte dat de VAR wordt afgeschaft. Maar zeven procent van de zelfstandigen weet dat de Belastingdienst modelovereenkomsten heeft gemaakt. Zie onderstaande grafiek.

Lees ook op Business Insider

(klik voor vergroting)

modelovereenkomst waarmee bekend

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl