Lilian Rincon is productmanager van Google Assistant en leidt een team van twintig mensen op de campus van Google in het Californische Mountain View.

Samen met haar team bedenkt ze wat Google Assistant, de virtuele assistent van Google, zou moeten kunnen. “Er zijn andere teams die zich bezighouden met vorm, de speakers en de hardware, maar mijn team denkt na over wat daarmee mogelijk is”, vertelt Rincon tegen Business Insider.

Voordat ze bijna twee jaar geleden bij Google aan de slag ging, werkte Rincon bij Skype en daarvoor bij Microsoft.

Rincon was onlangs een van de sprekers bij het topevenement Latinas in Tech in San Francisco en zei dat ze de toepassingen van de digitale assistent test in haar eigen leven. Ze kookt bijvoorbeeld met de hulp van Google Assistant, maar laat haar kinderen er ook muziek mee afspelen in de auto.

Zo ziet een typische dag van Rincon eruit, vanaf het moment dat om half zes ’s ochtends de wekker gaat voor een work-out voordat haar kinderen wakker worden, totdat ze aan het einde van de avond haar mail checkt met een glas wijn.


Lilian Rincon is productmanager van Google Assistant. Ze leidt een team van zo’n twintig mensen op het hoofdkwartier in Mountain View, met nog meer teamleden elders ter wereld.

Foto: Lilian Rincon

“Mijn team denkt na over welke dingen Google Assistant zou moeten kunnen”, vertelde Rincon tegen Business Insider.

Lees ook op Business Insider

Foto: AP Photo/Jeff Chiu

Ze woont in San Carlos in Californië met haar man Nik en hun twee kinderen: Hudson van 5 en Bela van 2.

Foto: Lisa DeNeffe

Rincon staat op om half zes ’s ochtends, zodat ze tijd heeft voor een snelle work-out en een douche voordat de kinderen om kwart over zes wakker worden.

Foto: Lilian Rincon

Als haar kinderen eenmaal wakker zijn, helpt Rincon haar dochter zich klaar te maken. “Ik probeer de laatste tijd steeds nieuwe dingen met haar haar te doen”, zegt ze.

Foto: Lilian Rincon

Rincon doet haar make-up met hulp van haar Google Home Hub. “Ik wist tot een jaar of tien geleden niet hoe ik me moest opmaken, maar nu kijk ik naar YouTube-video’s om uit te vogelen hoe ik mijn oogschaduw of wat dan ook moet doen”, zegt ze.

Foto: Lilian Rincon

Als ze tijd heeft, maakt ze een eiwitshake met pindakaas, amandelmelk, bananen en boerenkool om haar dag gezond te beginnen. Die drinkt ze op in de auto, samen met haar koffie.

Foto: Lilian Rincon

In de tas die Rincon meeneemt naar haar werk, zitten haar computer, portemonnee, telefoon, een haarelastiekje en wat lippenstift. “Ik doe er ook een muts in voor als het kouder wordt hier in Mountain View, ik ben tenslotte Canadees”, zegt Rincon.

Foto: Lilian Rincon

Rincon brengt haar kinderen naar school en die vinden het allebei heerlijk om liedjes te luisteren tijdens de rit, vertelt ze.

Foto: Lilian Rincon

Op school zegt ze haar kinderen gedag en dan gaat ze verder naar de Google-campus in Mountain View. “Ik heb geluk dat Hudson me nog steeds graag knuffelt”, vertelt Rincon.

Foto: Lilian Rincon

Rincon komt, afhankelijk van de verkeersdrukte, tussen half negen en half tien aan op haar werk. Het eerste wat ze doet is een amandelmelk-latte halen in het café van Google. Gratis natuurlijk, want dat is een van de gunstige arbeidsvoorwaarden voor werknemers van het techbedrijf. Haar barista Juan weet precies wat ze hebben wil, vertelt Rincon.

Foto: Lilian Rincon

Rincon installeert zich achter haar bureau en gaat, voordat ze de eerste vergadering van de dag heeft, eerst even door haar mail heen.

Foto: Lilian Rincon

Haar dagen zijn behoorlijk druk. Gemiddeld heeft ze zo’n tien tot twaalf vergaderingen per dag, waarvan sommige telefonisch op weg naar haar werk of op de terugweg naar huis. In de vergadering op onderstaande foto bespreken Rincon en een deel van haar team de kwartaaldoelstellingen.

Foto: Lilian Rincon

Dani Michel is Rincons assistente. “Zij is erg belangrijk voor me, omdat ze de agenda bijhoudt, verzoeken beantwoordt en mensen binnen het team helpt aan wat ze nodig hebben om verder te kunnen”, vertelt Rincon.

Foto: Lilian Rincon

Rincon heeft niet altijd tijd om te lunchen, maar ze eet graag met anderen als het kan. “Daardoor krijg ik de kans andere collega’s te zien en te horen waar andere teams mee bezig zijn”, legt ze uit.

Foto: Lilian Rincon

En als ze dan beneden gaat lunchen, hoeft ze niet met de trap te gaan. Bij Google is er een avontuurlijkere optie. “We kunnen ook de glijbaan nemen”, vertelt ze.

Foto: Lilian Rincon

Ongeveer een keer per kwartaal gaat Rincon naar evenementen zoals de Latina in Tech-top in San Francisco, die ze in november bijwoonde. Daar vertelde ze over hoe ze opgroeide in Venezuela, Canada, Indonesië en de VS en hoe dat haar manier van denken heeft gevormd over het ontwikkelen van producten en het bouwen van teams.

Foto: Lilian Rincon

“Ik houd echt van mijn werk”, zegt Rincon. “Ik werk al aan Google Assistant sinds het begin. Het was echt fantastisch om de strategie te ontwikkelen voor de toepassingen waar we aan werken en om te zien hoe het product steeds verbetert.”

Foto: Lilian Rincon

Rincon gaat meestal voor half zes weg van haar werk, zodat ze tussen kwart voor zes en half zeven thuis is, ongeveer tegelijkertijd met haar man. Hun hulp in de huishouding haalt de kinderen op van school en helpt mee met koken. Schermen zijn verboden als Rincon en haar man samen zijn met de kinderen.

Foto: Hudson and Bela. Bron: Lilian Rincon

Daar is echter een uitzondering op: Rincon zegt dat ze het fijn vindt om te koken met de hulp van haar slimme display, die ze dit jaar met haar team heeft ontwikkeld.

Foto: Lilian Rincon

Nadat zij en haar man de kinderen hebben voorgelezen en ze rond acht uur hebben ingestopt, neemt Rincon nog even snel e-mail door. “Dat is geen goede gewoonte, maar mijn man en ik doen het allebei”, zegt ze.

Foto: Lilian Rincon

“Soms beantwoord ik mijn mail met een glas wijn erbij”, zegt Rincon. “Meestal zijn we een uurtje of twee online en gaan we tussen half elf en half twaalf naar bed”, vertelt ze. “En dan begint het allemaal weer van voren af aan.”

Foto: Lilian Rincon

Dit vind je waarschijnlijk ook interessant: