Er bestaat geen ochtendroutine die voor iedereen werkt.

Misschien lees je de krant, drink je water, allemaal goed, maar er zijn dingen die je beter niet kan doen als je de rest van je dag productief wil zijn.

We vroegen aan experts wat je moet doen, als je het beste uit de eerste paar minuten van je dag wilt halen. En wat je beter kunt nalaten.

Hieronder zeven dingen die je ’s ochtend beter niet kan doen:


1. Snoozen

Foto: Phalinn Ooi/flickr

Soms gaat je wekker en heb je het gevoel dat je nog niet klaar bent voor de dag. Weersta dan de verleiding om opstaan uit te stellen. Snooze dus niet.

De reden is dat als je weer in een diepe slaap valt, je begint met een nieuwe slaapcyclus die je niet kan afmaken. Dus als je de tweede keer wakker wordt, voel je je eerder moe dan uitgeslapen.

Zorg dus dat je weet hoeveel slaap je nodig hebt, en zorg ervoor dat je die uren maakt.


2. Opgerold liggen

Foto: Flickr/bark

Als je van de de snooze-knop bent afgebleven, lig je wakker in bed. Gebruik die tijd om je fysiek zo groot mogelijk te maken. Uitrekken dus.

Volgens Harvard psychologist Amy Cuddy is uitrekken een manier om zelfvertrouwen op te bouwen als je je dag begint.

Het is lastig om te zeggen of mensen zich goed voelen omdat ze zich uitrekken of andersom. Volgens Cuddy worden mensen die wakker worden in een foetushouding gestrester wakker.


3. E-mail checken

Foto: m01229/flickr

Als je naast je telefoon slaapt, is het makkelijk om wakker te worden, je om te draaien, je telefoon te pakken om door je inbox te scrollen. Doe het niet!

Julie Morgenstern, auteur van het boek Never Check Email in the Morning, zei tegen The Huffington Post dat je niet meer herstelt als je je ochtend op die manier begint. "De verzoeken, interrupties, onverwachte verrassingen, herinneringen en problemen zijn eindeloos", zei ze. "Er is weinig dat niet 59 minuten kan wachten."


4. Je bed niet opmaken

Foto: Flickr/Serene Vannoy

Waarom maak je je bed op? Je maakt er toch weer een zooitje van als je er de volgende avond instapt.

Klopt.

Maar volgens Charles Duhigg, auteur van The Power of Habit en Smarter Faster Better, wordt je bed opmaken geassocieerd met verhoogde productiviteit de rest van de dag. Ook in dit geval is het niet duidelijk of je productiever bent omdat je je bed opmaakt of dat georganiseerde mensen vaker hun bed opmaken.


5. Vroeg koffie drinken

Foto: Shutterstock

Denk je dat je niet kan functioneren voordat je koffie hebt gehad? Je lichaam maakt van nature grotere hoeveelheden cortisol, het hormoon dat je energieniveau reguleert, aan tussen 8 en 9 uur 's morgens. Dus voor de meeste mensen is het beste moment om koffie te drinken rond 9.30 uur.

Als je voor die tijd koffie drinkt, gaat je lichaam zich daaraan aanpassen en minder cortisol in de vroege morgen aanmaken. Oftewel: vroeg koffie drinken creëert het probleem dat je vreest.


6. Opstaan in het donker

Foto: Flickr/Sean McGrath

Het licht uit houden en de gordijnen dicht lijkt een goede manier om de overgang van nacht naar dag wat zachter te maken. Maar je lichaam is gevoelig voor licht en donker. Volgens Natalie Dautovich van de National Sleep Foundation kan je lichaam denken dat het nog nacht is als je je in het donker aankleedt. Dan begin je minder opgewekt aan je dag.

Dus begin je dag met een goede lamp of doe de gordijnen open.


7. Willekeurig dingen doen

Foto: Flickr / Marco Arment

Misschien begin je met een glas water, luister je muziek of bel je een vriend. Die activiteiten an sich zijn prima; het is vooral belangrijk dat je ze integreert in een routine. Bijvoorbeeld: word wakker, drink water terwijl je naar muziek luistert en bel een vriend als je op weg bent naar de trein.

Volgens wetenschappers is onze wilskracht beperkt. Dus als we die verbruiken in de ochtend met beslissingen over kleine dingen, dan blijft er minder over voor de rest van de dag als we ons moeten concentreren op werk.

Dus zet je hersenen 's morgens op de automatische piloot en spaar je mentale krachten voor als je ze echt nodig hebt.

Lees meer: