De Chinese smartphonemaker Xiaomi mikt met zijn gang naar de beurs op een waardering van 100 miljard dollar.

Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

De op vier na grootste smartphonefabrikant zou in mei de stap naar de beurs willen maken. De aandelenmarkt in Hongkong is de waarschijnlijkste kandidaat voor een notering van Xiaomi.

Het bedrijf heeft zijn hoge waardering onder meer te danken aan goede resultaten vorig jaar, waarin het zijn omzetdoelen voor het gehele boekjaar al in tien maanden had gehaald. De Chinezen doen vooral goede zaken in India, waar ze concurrent Samsung naar de kroon steken als grootste smartphonemerk.

Na zijn beursgang in Hongkong geeft Xiaomi waarschijnlijk ook certificaten van aandelen in China uit. Dergelijke waardepapieren maken het voor inwoners van de Volksrepubliek mogelijk te investeren in Chinese bedrijven die aan een ‘buitenlandse’ beurs genoteerd staan.

De ooit duurste startup ter wereld werd in 2014 bij een investeringsronde op 46 miljard dollar gewaardeerd. Toen was Xiaomi het best verkopende Chinese smartphonemerk. Het bedrijf had naam gemaakt door zijn producten alleen via de website aan te bieden voor veel lagere prijzen dan gebruikelijk was.

In de jaren daarna deden concurrenten uit eigen land als Oppo, Vivo en Huawei het beter. Door in te zetten op eigen winkels en door de Indiase markt te ontginnen keerde topman Lei Jun de kansen voor zijn bedrijf weer. Het bedrijf staat inmiddels wereldwijd op de vijfde plaats met zijn smartphoneverkopen en is in eigen land groter dan Samsung en Apple.

Lees ook op Business Insider