De pleger van de aanslag woensdag bij het Britse parlement was ene Khalid Masood, een 52-jarige crimineel die in de streek van Birmingham zou hebben gewoond.

Dit heeft de politie van Londen donderdag bekendgemaakt.

De dader reed met een auto in op voetgangers op de Westminster Bridge. Even verderop kwam de wagen tegen een hek tot stilstand. Daarna stapte de bestuurder uit en viel hij met een mes politiemensen aan bij het parlementsgebouw. De dader bracht een agent fatale verwondingen toe en werd vervolgens neergeschoten door de politie.

De politie meldde woensdag al te weten wie de dader was, maar verzweeg zijn naam. Hij werd in in 1964 het zuidoostelijke Kent geboren. Zijn eerste veroordeling wegens een misdrijf was in 1983.

De Britse veiligheidsdienst MI5 heeft ooit onderzoek gedaan naar de dader van de aanslag woensdag op Westminster Bridge in Londen, zei premier Theresa May woensdag. Hij werd beschouwd als iemand met 'een hang naar gewelddadig extremisme'. Hij was echter niet meer in beeld bij de terrorismebestrijders.

De Britse premier May omschreef hem als "een figuur in de marge". Hij had een strafblad, onder meer voor wapenbezit en geweldpleging. Er was echter niets dat hem met terrorisme in verband bracht. De politie denkt dat hij met zijn gehuurde auto op en bij de Westminster Bridge alleen handelde.

IS eist aanslag op

Islamitische Staat (IS) heeft donderdag de verantwoordelijkheid voor de aanslag in Londen opgeëist. De terreurgroep deed dat via het ‘persbureau’ Amaq. Dat is gelieerd aan IS.

“De dader van de aanslag voor het parlement was een soldaat van Islamitische Staat. Hij voerde de operatie uit als reactie op een oproep om burgers van de coalitie te treffen”, aldus de verklaring. Met het woord ‘coalitie’ verwees IS naar de partijen die samenwerken in de strijd tegen de terreurgroep.

De politie deed donderdagochtend invallen in Londen en Birmingham, de plaats waar de dader mogelijk vandaan kwam. Acht mensen werden aangehouden.

Ondertussen rouwden de Britten om de doden. Vlak bij de plek van de aanslag kwam het parlement bijeen in een vergadering die begon met een minuut stilte. Premier May hield een toespraak voor het Lagerhuis. Ze gebruikte de woorden "ziek en verderfelijk" voor de aanslag.