Mensen verschillen onderling flink en al duizenden jaren doen we ons best elkaar te begrijpen. Filosofen en wetenschappers hebben talloze theorieën ontwikkeld waarin persoonlijkheden in verschillende categorieën kunnen worden ingedeeld.

De laatste tijd is het ‘vijf-factorenmodel’ dominant op het gebied van de persoonlijkheidspsychologie – ook wel bekend als ‘The Big Five’. Door te bekijken in hoeverre vijf persoonlijkheidskenmerken van toepassing zijn op iemand (openheid, zorgvuldigheid, servicegerichtheid, extraversie en emotionele stabiliteit) kan een individueel persoonlijkheidsprofiel worden gemaakt.

Maar wetenschappers van de Northwestern University in Chicago anderhalf miljoen online vragenlijsten nauwgezet bekeken en zijn tot de conclusie gekomen dat er vier persoonlijkheidstypen zijn waar iedereen bij in te delen is.

Tot welk type behoor jij?

1. Het doorsnee-type

Als je een doorsnee-type bent, dan lijk je vaak wel ruimdenkend te zijn en open te staan voor het nieuwe, maar in werkelijkheid houd je liever vast aan je routine dan dat je nieuwe ervaringen beleeft. Doorsnee-types zijn vaak ook emotioneel zwakker en daardoor kwetsbaarder. De onderzoekers hebben ontdekt dat meer vrouwen dan mannen tot deze groep behoren.

2. Het terughoudende type

Je hoort bij deze categorie als je emotioneel stabiel bent en daardoor een vrij zakelijke instelling hebt. Je bent bereid compromissen te sluiten en zaken goed af te wegen, maar je bent wat minder sociaal en ruimdenkend. Terughoudende types zijn vaak introvert en houden zich op de achtergrond.

3. Het modeltype

De meeste mensen willen tot deze categorie horen. Want het modeltype is sociaal, ruimdenkend en emotioneel stabiel, vaak door levenservaring. Je empathie duidt op een mate van emotionele intelligentie die je tot een zeer prettig persoon maakt. “Het leven is een stuk makkelijker als je zulke mensen om je heen hebt”, zegt onderzoeksleider Luis Amaral. Net als bij het doorsnee-type vallen meer vrouwen dan mannen onder deze groep.

Lees ook op Business Insider

4. Het egocentrische type

En tot slot is er dan ook nog het egocentrische type. Als je tot dit type behoort, dan ben je waarschijnlijk best sociaal, maar wel snel op je teentjes getrapt. Aandacht voor anderen en empathie heb je nauwelijks, want andere mensen kunnen je eigenlijk niet zo heel veel schelen. Daardoor ben je meestal ook niet zo heel betrouwbaar. Vooral (jonge) mannen vallen onder deze groep. Het goede nieuws is dat mensen met dit persoonlijkheidstype met het klimmen der jaren minder egocentrisch worden.

Persoonlijkheidstypen kunnen veranderen

Als je jezelf in een categorie terugvindt die je niet echt bevalt, dan kun je hoop putten uit het feit dat je niet per se je hele leven dezelfde persoonlijkheid houdt. “Bij het bekijken van een grote groep mensen zijn trends te onderscheiden en zien we dat bij heel wat mensen gedurende hun leven de karaktereigenschappen veranderen”, zegt Amaral.

Dit artikel verscheen eerder op Business Insider Deutschland