Wederom moet een aantal ex-handelaren een flinke tijd de bak in omdat ze schuldig zijn bevonden aan manipulatie van het interbancaire rentetarief Libor.

Donderdag werden de straffen bekend van vier voormalige medewerkers van de Britse bank Barclays. Eén is veroordeeld tot 6,5 jaar gevangenisstraf, twee tot vier jaar en een tot twee jaar en negen maanden.

De zogenoemde Liboraffaire leidde al tot meerdere veroordelingen van bankiers. Donderdag bekende ook een ex-handelaar van Rabobank dat hij ongeoorloofde afspraken heeft gemaakt om het rentetarief in het voordeel van de banken te manipuleren. Hij is al de zesde voormalige Rabo-bankier die hiervoor een veroordeling tegemoet kan zien. Welke straf hij precies krijgt wordt naar verwachting in november bekend.

Diverse grote internationale banken, ook Barclays en Rabobank, zijn vanwege het schandaal eerder al fors beboet. Zo moest Barclays in 2012 een boete van 290 miljoen pond betalen. Later volgden ook andere banken, waaronder Rabobank dat in totaal bijna 775 miljoen euro moest afdragen. Ook onder meer UBS, Royal Bank of Scotland en Deutsche Bank liepen tegen de lamp.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl