• De chaos op Twitter blijft maar voortduren nu Elon Musk aan het hoofd van het bedrijf staat.
  • Maar ondanks dat de rijkste man ter wereld meerdere bedrijven runt, is Twitter iets heel nieuws. Wellicht iets waar Musk nog van moet leren.
  • En hetgeen hij leert bij het socialmediaplatform kan hij gaan inzetten bij andere bedrijven. Of dat iets positiefs is…
  • Lees ook: Musk maakt er een chaos van op Twitter, maar dat is niet zo verrassend als het lijkt

Dit artikel verscheen eerder in de wekelijkse Business Insider Tech-Update. Deze nieuwsbrief ook ontvangen? Schrijf je dan onderaan deze pagina in.

OPINIE – Het is chaos op Twitter. Althans, dat willen Twitteraars je graag doen denken. Eigenlijk is er niet zo heel veel aan de hand op wat grijze en blauwe vinkjes na die voor wat grappen en grollen en beperkte onduidelijkheid over de echtheid van accounts zorgen. Een beetje weldenkende Twitter-gebruiker navigeert hier prima omheen.

Naast dat het overduidelijk domme keuzes zijn die Musk maakt, is te merken dat hij simpelweg geen ervaring heeft met het runnen van een socialmediabedrijf. Niet erg, want het ontbrak hem ook aan ervaring toen hij Tesla overnam en SpaceX startte. En daar is hij ook uitgekomen, al was dat nog zonder publiek vergrootglas op zijn acties.

Twitter is dus een nieuwe leerschool voor de rijkste man ter wereld. En om dat enigszins in goede banen proberen te leiden, heeft hij enkele vertrouwelingen om zich heen verzameld die ook tot een bepaalde hoogte kennis hebben van door adverteerders ondersteunde sociale media. Uit een verslag van Recode blijkt dat ze hem graag van “goede ideeën” voorzien en zo’n groot fan van hem zijn dat ze waarschijnlijk weinig kritiek op zijn acties zullen uiten.

Er valt nog flink wat te leren voor de top van Twitter. En dat moet snel gebeuren ook, want het platform is naar verluidt voor 92 procent afhankelijk van adverteerders. En juist die trekken nu hun investeringen terug omdat Musk niet weet wat hij aan het doen is.

De grootste les wordt dus hoe om te gaan met de grillige willen van adverteerders. Een lastige opgave voor iemand die zich daar nooit druk om hoefde te maken en zich nog steeds niet gedraagt als iemand die iets geeft om wat zijn acties betekenen voor het publiek en daarmee dus ook de mensen die adverteerders proberen te bereiken.

Maar laten we ervan uitgaan dat Musk, net als al zijn andere bedrijven, ook Twitter op de rails krijgt en de adverteerders weer terugkomen. De rijkste man ter wereld leert dan een van ’s werelds grootste geldstromen aanboren. En aangezien hij niet iemand is die bang is om kennis tussen zijn bedrijven te delen, kan dat gevolgen hebben.

Naast de SpaceX-boosters op de Tesla Roadster, krijg je wellicht ook reclame van een fastfoodketen op je scherm als je in de buurt bent van een van de restaurants van het merk. Iets wat overigens al gebeurt bij navigatiesystemen van andere automerken.

Of misschien gaan Starlink-satellieten in formatie vliegen om het logo van een sportschoenenmerk in een baan om de aarde te tonen. We kunnen deze satellieten immers al zien vliegen op een heldere nacht.

Maar wat extra reclame is nog tot daar aantoe. Er zijn belangrijkere dingen om aan te denken. Musk leert namelijk ook wat de behoeften zijn van adverteerders: zoveel mogelijk van consumenten weten. En het is maar de vraag in hoeverre Musk bereid is om hierin mee te gaan. Daarmee heeft Musk tot zekere hoogte de privacy van zijn klanten in handen. De producten van Musks bedrijven kunnen een goed totaalbeeld geven van wat een persoon dagelijks doet.

Natuurlijk is dit allemaal speculatie, maar nu Musk grote schulden is aangegaan en hij risico loopt om bakken geld te verliezen, is het niet gek om te denken dat 's werelds rijkste man zijn grenzen wel eens zou kunnen verleggen voor wat extra dollars.

Aan de andere kant wordt gespeculeerd dat Musk Twitter expres bankroet wil laten gaan zodat hij zijn schulden kan herstructureren, omdat hij in dat geval een miljardenverlies heeft geleden. Het zou een ietwat vreemde uitweg uit een toch al benarde situatie zijn. En als Twitter omvalt, waar moet Musk dan zijn mening ventileren, memes plaatsen en de marketing voor Tesla en SpaceX uitvoeren?

LEES OOK: Apple probeert de macht over het internet te pakken