Supermarkten bieden vele verschillende melksoorten aan en de prijzen kunnen ook behoorlijk uiteen lopen. Van 0,49 euro tot wel 1,12 euro voor een liter halfvolle melk.

Maar krijg je daar ook andere melk voor? Het tv-programma Keuringsdienst van Waarde ontdekte dat de melk in al die verschillende pakken vrijwel identiek is en vaak zelfs uit dezelfde fabriek komt.

“Waar het verschil zit is bijvoorbeeld de verpakking, de communicatie en de productontwikkeling is uniek, maar het product halfvolle melk is gestandaardiseerd en voldoet aan de dezelfde wettelijke normen die daaraan gesteld zijn qua eiwitten en vet”, zegt directeur Berndt Kodden van FrieslandCampina.

In één en dezelfde fabriek van FrieslandCampina worden bijvoorbeeld uit exact dezelfde melktank drie verschillende pakken gevuld. Twee daarvan heten ‘weidemelk’, wat een waarborg is voor koeien die loslopen, maar de inhoud is identiek. Toch lopen de verkoopprijzen flink uiteen, beaamt Knodden:

“Consumentenprijzen daar gaan wij niet over, dat is aan de supermarkten. Wij zijn niet verantwoordelijk voor die merken.”

Commercieel directeur Ed van de Weerd van supermarktketen Jumbo zet alle verschillende pakken in de schappen, ondanks dat de melk precies gelijk is. Van de goedkoopste melk tot de duurdere merken:

"Het is echt niet meer zo dat A-merken qua kwaliteit per definitie beter zijn. Dat was in een vorige generatie zo. Maar sommige mensen vinden het toch belangrijk om merken te kopen [...] Er is zelfs een industrieterm voor, dat heet een brand premium. Je betaalt bij een merk ook altijd een beetje voor de beleving en het vertrouwen."

Bij Jumbo blijkt de melk in drie verschillende pakken die in prijs uiteenlopen van 0,75 tot 1,12 euro precies hetzelfde te zijn. De goedkopere Ok€-melk is gelijk aan het pak Campina en ook aan het eigen merk van Jumbo.

Van de Weerd zegt dat de verkoopprijs niks te maken heeft met de kostprijs, maar dat hij vooral kijkt naar wat andere supermarkten doen.

Bekijk hier de hele aflevering van de Keuringsdienst van Waarde.

LEES OOK: De Perzische tapijten die te koop zijn bij IKEA voor 349 euro zijn eigenlijk tweedehands