De dividendbelasting beheerste in 2018 voor het tweede jaar op rij een groot deel van het nieuws, maar veel Nederlanders wisten nog steeds niet precies wat dat nou is, blijkt uit zoekopdrachten op Google. Ook de sleepwet, waar in maart een referendum over werd gehouden, was voor veel mensen een raadsel.

En zouden masturberende mannen echt niet weten wat ‘No Nut November’ is? Er werd in elk geval veel naar gezocht, net als naar het ingewikkelde nieuwe voetbaltoernooi de Nations League, waarin Nederland uiterst succesvol was.

Van bovenstaande termen hadden we een aantal jaren geleden nog nooit gehoord, terwijl er nu in 2018 volop over gesproken wordt bij de koffieautomaat, in de kroeg en op verjaardagsfeestjes.

Dit is de volledige top-10 van de meest gestelde vragen op Google door Nederlanders in het afgelopen jaar:


10. Wat is Utopia?

Groepsfoto van de bewoners van Utopia 2. Foto: ANP KIPPA ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Thomas More schreef al in het jaar 1516 het boek ‘Utopia’, waarin hij een ideale samenleving omschreef, dus dat was niet de aanleiding voor deze veelgestelde vraag. In juni 2018 ging op SBS 6 het reality-programma ‘Utopia 2’ van start, waarin een groep van 15 mensen permanent op een afgesloten terrein verblijft. De eerste serie, die al in 2013 was begonnen, eindigde eind mei. Toen was er op Google een duidelijke zoekpiek te zien naar ‘Utopia’.


9. Wat is BPM?

De BPM staat voor ‘Belasting van personenauto’s en motorrijwielen’ die je moet betalen bij de aanschaf van een auto of motor. Er was dit jaar onder automobilisten even de angst dat het kabinet de BPM op Prinsjesdag zou gaan verhogen, maar dat was niet het geval. Vooral in Noord-Brabant wilden veel mensen weten wat BPM is.


8. Wat is de Nations League?

Voor het eerst organiseerde voetbalbond UEFA dit jaar de Nations League, een nieuw Europees landentoernooi. Nederland was gekoppeld aan wereldkampioen Frankrijk en aartsrivaal Duitsland en won die groep wonder boven wonder. In juni volgend jaar neemt Oranje het in de halve finale op tegen Engeland. Maar veel mensen begrepen niet wat er nou precies op het spel stond en hoe het zit met de sluipweg naar een ticket voor deelname aan het EK 2020, mocht het misgaan in de kwalificatie. Arjen Lubach schoot te hulp met een hilarisch filmpje met uitleg over de Nations League.


7. Wat is een massastart?

Bij de Olympische Spelen begin dit jaar in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang stond voor het eerst de massastart op het programma. Koen Verweij pakte brons, maar lang niet alle Nederlanders waren bekend met het nieuwe onderdeel. De zoekpiek lag in februari vlak voor en tijdens de Olympische Spelen. Daarvoor en daarna werd er nauwelijks naar de term gezocht op Google.


6. Wat is een bitcoin?

Bitcoin

Nadat de koers van de bitcoin eind december vorig jaar met 19.666 dollar het absolute hoogtepunt bereikte, vroegen veel Nederlanders zich af wat de virtuele munt nou precies is. De echt grote hype is inmiddels voorbij en dat geldt ook voor de zoekopdrachten op Google. Die bereikten in januari al het hoogtepunt en daalden net als de koers van de bitcoin zelf naar een veel lager niveau. Op donderdagochtend 13 december 2018 noteerde de bitcoin 3.414 dollar.


5. Wat is seropositief?

Aids seropositief

Sinds de ontdekking van de ziekte aids en de paniek die daarover ontstond in de jaren 80, zijn er goede medicijnen tegen de ziekte ontwikkeld. Dragers van het HIV-virus dat aids veroorzaakt, worden seropositief genoemd. Niet alle Nederlanders weten dat, bleek dit jaar uit de zoekopdrachten op Google. Het lijkt erop dat de piek in de zoekopdrachten van oktober veroorzaakt werd door een aflevering van GTST, waarin een personage vertelde dat hij seropositief is.


4. Wat is No Nut November?

In Nederland kennen we steeds meer van oorsprong Amerikaanse fenomenen als Halloween, Black Friday en Cyber Monday, maar ‘No Nut November’ was hier dit jaar voor het eerst een ding. In de kern komt het er op neer dat mensen beloven een maand lang niet te masturberen, maar omdat het in de praktijk vooral om oversekste mannen gaat, is de term die ervoor is bedacht ‘No Nut’. Opvallend genoeg werd er vooral veel naar gezocht in Limburg.


3. Wat is hermafrodiet?

Een hermafrodiet is iemand die met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken geboren is. De bekendste Nederlandse hermafrodiet is Ryanne van der Dorst, beter bekend als rockzangeres Ella Bandita. Ze vertelde in 2017 tegen de Volkskrant dat ze als baby vergroeide eierstokken en testikels had. Wel zei ze toen gelijk al niet van plan te zijn als ‘excuus-hermafrodiet’ op te draven in talkshows: “Ik ben zo veel meer dan dit.”

Dit jaar werd in de week van 14 tot 20 januari opvallend vaak de vraag ‘Wat is hermafrodiet’ gesteld op Google. Waarom is onduidelijk – in Nederland was er op dat moment geen nieuws over dit thema, maar internationaal kwam wel deze worm met drie geslachten in het nieuws.


2. Wat is de sleepwet?

De sleepwet is de meer gangbare benaming van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. In maart dit jaar werd daar een referendum over gehouden. Van de kiezers die kwamen opdagen was een meerderheid tegen de sleepwet, waardoor het kabinet verplicht was de nieuwe wet te heroverwegen. Op 6 april kondigde het kabinet een aantal aanpassingen aan en ebde de belangstelling op Google snel weg.


1. Wat is dividendbelasting?

Maar de meest gestelde vraag op Google was in 2018 ‘Wat is dividendbelasting?’. Premier Rutte kwam steeds verder in het nauw bij het verdedigen van de maatregel die vorig jaar in het regeerakkoord was afgesproken. Nadat Unilever in oktober besloot het hoofdkantoor toch niet in Nederland te vestigen, zag het kabinet af van de omstreden afschaffing van de dividendbelasting. Er waren veel zoekpieken naar dividendbelasting, maar in de week van 7 tot 13 oktober, toen de discussie zijn hoogtepunt bereikte, werd er het meest naar gevraagd op Google.

Lees ook welke 10 dingen we in 2017 niet begrepen en massaal opzochten op Google.