Je collega durfde afgelopen jaar geen eieren meer te eten door de fipronilcrisis, je vriend vertelde in de kroeg over zijn bitcoin-avontuur en je vader wond zich op over de dividendbelasting…

De kans is groot dat bovenstaande termen je een paar jaar geleden helemaal niets zeiden. Je had er simpelweg nog nooit van gehoord.

Totdat ze dit jaar ineens bij de koffieautomaat en in de kroeg werden besproken. Om toch mee te kunnen praten gingen Nederlanders het afgelopen jaar massaal op zoek naar antwoorden op Google. Wat is fipronil nou precies? En wat kun je met bitcoin?

Onderstaande vragen werden het meest aan Google gesteld in 2017. Het zijn voornamelijk vragen of onderwerpen die in het nieuws speelden. En de Christelijke feestdagen.

Want zeg nou zelf: gaan we het ooit onthouden met zijn allen?


10. Wat is Goede Vrijdag?

Elske DeWall als Maria op het Wilhelminaplein in het centrum van Leeuwarden tijdens de zevende editie van The Passion van de Evangelische Omroep (EO). Aan de hand van bekende Nederlandstalige popnummers vertelt The Passion het verhaal van het lijden, sterven en de opstanding van Jezus. ANP KIPPA LEVIN EN PAULA

Op deze dag, de vrijdag voor Pasen, herdenken Christenen de kruisiging en dood van Jezus. Enkele dagen later vieren ze dat Jezus de dood heeft overwonnen: het begin van de Paastijd. Veertig dagen na zijn wederopstanding vertrekt Jezus alsnog naar de hemel: voilà, Hemelvaartsdag.


9. Wat is fipronil?

Eieren worden op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vernietigd bij een pluimveehouder. ANP PATRICK HUISMAN

Fipronil is een stof die werkt tegen vlooien, mijten en teken bij honden en katten. Het Nederlandse bedrijfje Chickfriend voegde fipronil toe aan een middel om bloedluizen in pluimveestallen te doden, maar dat is verboden. Toen dat in juli uitkwam, ontstond er onrust onder consumenten, blokkeerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een kleine tweehonderd pluimveebedrijven, werden miljoenen eieren teruggeroepen en stokte de export.


8. Wat is een exitpoll?

Rik van de Westelaken tijdens de repetitie van NOS Nederland Kiest. Op de dag van het referendum brengt het programma samen met Nieuwsuur de exitpoll. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Een veelgehoorde term aan het begin van dit jaar rond de Tweede Kamerverkiezing: exitpoll. Als we Google mogen geloven wisten een hoop Nederlanders niet precies wat de Amerikaanse term betekent.

De Nederlandse vertaling voor exitpoll is 'stembuspeiling' en dat is ook precies wat het is: een peiling van het stemgedrag van kiezers op de dag van de verkiezing. Mensen die hebben gestemd wordt bij de uitgang van het stembureau gevraagd voor wie ze hebben gestemd.


7. Wat is Bitcoin?

didi taihuttu bitcoin kopen blockchain

Op het terras, op kantoor, in de supermarkt: iedereen had het afgelopen jaar ineens over de bitcoin en andere cryptomunten. Simpel gezegd is bitcoin een vorm van elektronisch geld, en tevens de naam van de opensourcesoftware die is ontworpen om dit te gebruiken.

Zelf bitcoin kopen? Zo doe je dat op een veilige manier. Lees ook: Dit zegt de 39-jarige Limburger die alles verkocht voor bitcoin tegen mensen die hem voor gek verklaren.


6. Wat is dividendbelasting?

dividendbelasting, Rutte, multinationals, Shell, Unilever, werkgelegenheid

Afgelopen jaar werd er veelvuldig gediscussieerd over de dividendbelasting: de afschaffing van de belasting op de winstuitkering aan aandeelhouders. De oppositie schreeuwde moord en brand over het voorstel dat de schatkist jaarlijks 1,4 miljard euro kost. Op 15 november besloten premier Mark Rutte van de VVD en zijn coalitiepartners CDA, D66 en ChristenUnie die wens definitief te negeren.


5. Wat is de Confederations Cup?

2017-07-02 20:20:39 epa06062414 German players celebrate winning the FIFA Confederations Cup 2017 final match between Chile and Germany at the Saint Petersburg stadium in St.Petersburg, Russia, 02 July 2017. EPA/ANATOLY MALTSEV

Eens in de vier jaar organiseert de FIFA de Confederations Cup. Zo ook dit jaar, in Rusland, waar volgend jaar het wereldkampioenschap plaatsvindt. Zoals altijd waren de deelnemers het gastland, de wereldkampioen en de kampioenen van elk van de zes regionale voetbalbonden (AFC, CAF, CONCACAF, CONMEBOL, OFC en UEFA).

Dit jaar ging Duitsland voor het eerst met de beker van het toernooi naar huis. De FIFA beschouwt de Confederations Cup, op het WK na, als het belangrijkste toernooi ter wereld.


4. Wat is populisme?

Geert Wilders in de rechtbank voor de regiezitting in de zaak rond de minder Marokkanen-uitspraken van de PVV-leider. ANP KOEN VAN WEEL

Populisme (van het Latijnse populus, "volk") is een politieke stijl (soms een ideologie genoemd) waarin de centrale tegenstelling die tussen "het volk" en "de elite" is, en waarbij de populist de kant van "het volk" kiest, aldus Wikipedia.

De 'opkomst van het populisme' was het afgelopen jaar een niet te missen onderwerp, met Donald Trump als nieuwe president van de Verenigde Staten en verkiezingen in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië. De terugkerende vraag: krijgen populisten als Geert Wilders, Marine Le Pen, Nigel Farage en Beppe Grillo meer macht?


3. Wat is Pasen?

Het Sint Pietersplein in Rome wordt versierd met bloemen van de Nederlandse bloemist Charles van der Voort. Op Paaszondag spreekt de paus hier het Urbi et Orbi uit. ANP MAURIZIO BRAMBATTI

Pasen is het belangrijkste christelijke feest in het liturgische jaar. Wat vieren de Christenen? We schreven het hierboven al: Jezus is opgestaan uit de dood, op de derde dag na zijn kruisiging.


2. Wat is een pangolin?

2016-02-20 09:51:18 epa05171525 A Cambodian animal keeper carries a male pangolin at Phnom Tamao Wildlife Rescue Center in Takeo province, Cambodia, 20 February 2016. The world marks the annual Pangolin Day on 20 February to raise awareness for pangolin conservation, as they estimated that every year about 10,000 pangolins are trafficked. EPA/MAK REMISSA

"De panda redden is oké, maar vergeet de pangolin niet", kopte de NOS in april. Dierenbeschermingsorganisatie IFAW vroeg aandacht voor de schubdieren: de enige nog levende familie uit de orde der schubdierachtigen. Het relatief onbekende beestje leeft in Afrika en Zuid-Azië, maar wordt op grote schaal gedood en met uitsterven bedreigd. In China en Vietnam is het vlees een delicatesse en worden de schubben in sieraden verwerkt.


1. Wat is Pinksteren?

Christenen bidden, preken en zingen tijdens Pinksteren samen op het festivalterrein van Walibi in Biddinghuizen. Het is de 43e keer dat de pinksterconferentie Opwekking wordt gehouden. Vorig jaar kwamen er er ruim 50.000 mensen op het evenement af. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Bij Pinksteren denken veel Nederlanders aan een extra vrije dag of Pinkpop, het driedaagse muziekfestival dat jaarlijks plaatsvindt in het Limburgse Landgraaf. Maar wie weet waar Pinksteren voor staat?

Bijzonder weinig mensen, stelt Google. 'Wat is Pinksteren?' is dé vraag die het meest werd gesteld aan de zoekmachine. Moet jij je geheugen ook even opfrissen? Lees dan even dit artikel: Wat is Pinksteren eigenlijk en waarom heb je een extra vrije dag?

LEES OOK: Als je deze dingen onderdeel maakt van je dagelijkse routine, leef je gezonder en word je ouder